Svjedok Kreštalica, inače član Uprave Privredne banke kazao je da su Fikret Hodžić, odnosno njegova kompanija “Srebrena malina” klijenti banke. Objasnio je da ga je Hodžić 6. aprila prošle godine zvao da se nađu i tom prilikom informisao da je “Srebrena malina” dobila posao uvoza nabavke medicinske opreme.

Svjedokinja Kustura, koja je v.d. voditeljice poslovnice Obala u Privrednoj banci potvrdila je da je početkom aprila na račun “Srebrene maline” uplaćeno 10,5 miliona maraka te da je njoj sistem ukazao na prekoračenje. U takvim slučajevima, kako je objasnila potrebno je tako veliki priliv novca dokumentovati, a Hodžić je to učinio poslavši ugovor. Ugovor se odnosio na nabavku reapiratora HC-VE003, koji je kasnije izmijenjen.

Kazala je da ne zna šta se dalje dešavalo s novcem, te da su ona i njen tim trebali obaviti jedno plaćanje u inostranstvu, ali da zbog tehničkih problema nisu uspjeli.

Svjedok Namik Hodžić, član Štaba civilne zaštite i sekretar Crvenog križa FBiH rekao je da je Jelka Miličević, zapovjednica Štaba na jednoj od sjednica problematizirala što nema specifikacije opreme koja se nabavlja, pa je Zavod za javno zdravstvo zadužen sa sačini plan potreba.

Kako je rekao, na jednoj od sjednica, dočekao ih je plan potreba, a prema sjećanju svjedoka, bio je “težak” oko 100 miliona maraka i sadržavao je i respiratore.

Upitan za nabavku respiratora, kazao je da je na sjednicama povremeno bilo informacija o tome, ali nikada kao tačka dnevnog reda i nikada formalno-pravno. Kako je objasnio, Štab nije precizirao, već je to ostavljeno struci.

 

 

NE PROPUSTITE
Bila je dobra utakmica za publiku, a za nas koji smo igrali vrlo teška

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime