S obzirom na trenutnu hidrometeorlošku situaciju i na najavu obilnih padavina u Republici Srpskoj iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS apeluju na stanovništvo da zaštite svoju imovinu zbog moguće pojave izlivanja bujičnih potoka i moguće mjestimične pojave klizišta.

– Pozivamo građane, privrednike i poljoprivrednike da budu na oprezu i pripravnosti, da redovno prate upozorenja Republičkog hidrometeorološkog zavoda i prate vremenske prilike, te da po potrebi preduzmu preventivne mjere zaštite, izmjeste mehanizaciju i zaštite poljoprivrednu proizvodnju – poručili su iz ministarstva.

Podsjećaju da je pored Republičkog hidrometeorološkog zavoda upozorenje na mogućnost izlivanja bujičnih potoka i mjestimičnih pojava klizišta izdao i EFAS-platforma Evropskog centra za poplave.

Prema prognozoma Hidrometeorološkog zavoda u sjevernom pojasu, od petka do utorka očekuje se od 100 do 130 litara kiše po kvadratnom metru, dok se u centralnom pojasu koji uključuje i južnu polovinu Кrajine očekuje od 80 do 100 litara padavina. Takođe, u južnom pojasu odnosno na području Hercegovine narednih dana očekuje se od 20 do 30 litara kiše po metru kvadratnom, a u visokoj Hercegovini dodatnih 10 do 20 litara padavina.Prema trenutnim izlazima iz raspoloživih prognoznih modela (MIКE, Sava FFWS) u naredna tri dana se ne očekuje značajan porast vodostaja na glavnim vodotocima na teritoriji Republike Srpske.

NE PROPUSTITE
Šampanjac u ponoć: Draško Stanivuković poručio "Da ste živi i zdravi"

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime