Naslovnica Vijesti U Hrvatskoj uhapšen Pero Vincetić, zvani Konj, optužen za ratne zločine u...

U Hrvatskoj uhapšen Pero Vincetić, zvani Konj, optužen za ratne zločine u Orašju 1992. i 1993. godine

0
Foto: Nova TV

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine informirano je da je na području Osiječko-baranjske županije uhapšen Pero Vincetić, zvani Konj, rođen 1968. godine, (koristi se i identitetom Marco Vidovic), koji se tereti za ratne zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, počinjena nad civilnim žrtavama na području Orašja 1992. i 1993. godine.

– U okviru regionalne saradnje u procesuiranju predmeta ratnih zločina, iz Tužilaštva BiH su sukladno Protokolu o suradnji hrvatskom Državnom odvjetništvu ranije predati dokazi za krivično gonjenje navedenog osumnjičenog koji je duže vrijeme nedostupan pravosuđu BiH i prema operativnim podacima, nalazi se na području Hrvatske. Protiv Pere Vincetića, nekadašnjeg pripadnika HVO-a, u Tužilaštvu BiH podignuta je optužnica kojom se tereti za ratne zločine silovanja i seksualnog zlostavljanja na području općine Orašje, kao i druge ratne zločine počinjenje nad žrtvama srpske nacionalnosti u tom gradu tokom 1992. i 1993. godine – saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U saopćenju se dodaje da Tužilaštvo BiH, u okviru regionalne saradnje u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina, zajedno sa partnerskim institucijama poduzima aktivnosti kako bi se spriječilo da ratni zločini ostanu nekažnjeni zbog nedostupnosti osumnjičenih i optuženih osoba.

NE PROPUSTITE
U Brčkom 11. jula Dan žalosti zbog godišnjice srebreničkog genocida

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime