Predsjednici Sjedinjenih Američkih Država i Rusije Jo Biden i Vladimir Putin sastaju se u Ženevi, i to je njihov prvi zvanični susret kao dva predsjednika.

Detalji samita u Ženevi su dogovoreni na sastanku savjetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džejka Salivana i njegovog ruskog kolege Nikolaja Petruševa.

Dvojica lidera će razgovarati o bilateralnim vezama, problemima vezanim za stratešku nuklearnu stabilnost, navodnom ruskom uplitanju u izbore, hakovanju i drugim pitanjima, uključujući saradnju u borbi protiv kovid-19 i regionalne sukobe.

Sastanak je zakazan je za 13 sati po lokalnom vremenu i prvo će biti održan u užem, a zatim u širem formatu.

Iz Kremlja su najavili da će trajati nekoliko sati, kao i da će dva predsjednika imati odvojene konferencije za novinare – Putin u 18 sati, a Biden prije njega.

Posljednji put Putin i Biden sastali su se prije 10 godina, dok je Bajden bio potpredsjednik SAD.

Današnji sastanak je, takođe, njihov prvi susret od kada je Biden svog ruskog kolegu nazvao ubicom, a Putin mu odgovorio da se pogleda u ogledalo. Za razliku od svoja četiri prethodnika u Bijeloj kući, koji su se potrudili da izgrade dobre veze sa Putinom, Biden je jasno stavio do znanja da izgradnja ličnih veza može imati svoje granice, prenijeli su američki mediji.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime