Suosnivač talibanskog pokreta Mula Abdul Gani Baradar stigao je danas u glavni grad Afganistana Kabul kako bi učestvovao u razgovorima o uspostavi nove “inkluzivne” vlade u ovoj zemlji.

Kako prenosi Anadolija, u Kabulu je zadnjih dana i jedan od talibanskih vođa Halil Hakani, koji je za SAD jedan od najtraženijih terorista za kojeg nude pet miliona dolara.

Protalibanski mediji pišu da će se Hakani susresti sa Gulbudinom Hekmatjarom, koji je bio njegov veliki suparniku za vrijeme građanskog rata u ranim devedesetim godinama prošlog stoljeća, a koji je još uvijek uticajan u afganistanskoj politici.

Viši talibanski dužnosnik rekao je za AFP da će se Baradar sastati s “vođama i političarima zbog uspostave inkluzivne vlade”.

Baradar je u Afganistan stigao prošle sedmice iz Katara, a do danas je boravio u duhovnoj kolijevci talibanskog pokreta Kandaharu.

Nekoliko sati nakon njegova povratka, skupina je najavila da će njihova vladavina ovaj put biti “drugačija” rekavši da žele da bude “uključiva”, ali nisu iznosili puno detalja o tome koga će to uključiti.

NE PROPUSTITE
Najsmrtonosniji dan od početka pandemije: Australija se suočava sa najgorim posljedicama kovida 19

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime