Tineke Strik, europarlamentarka iz Nizozemske, smatra da Evropska Unija treba uvesti sankcije članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

Nakon što su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije Dodiku, Strik je na Twitteru napisala:

“EU ne može zaostajati i trebala bi odmah pratiti ovaj veoma važan korak.”

Podsjetimo kako je Strik govorila 23. novembra, uoči rasprave Evropskog parlamenta o BiH.

“EU i njene države članice imaju odgovornost da garantuju Dejtonski mirovni sporazum i da osiguraju sigurnost i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Situacija u Bosni je najteža kriza od rata 1990-ih. EU se mora čvrsto suprotstaviti secesionističkim akcijama Milorada Dodika i drugih, te podržati trajno rješenje trenutne krize, koje ne produbljuje i ne učvršćuje etničke podjele,” izjavila je zastupnica Tineke Strik, članica Odbora za vanjske poslove Zelenih/EFA koja je posjetila BiH polovinom novembra.

“EU i njene države članice trebale bi uvesti ciljane sankcije protiv Dodika i drugih koji žele narušiti teritorijalni integritet Bosne. EU ne bi trebala činiti nikakve ustupke prema etnonacionalističkim liderima koji snose odgovornost za krizu. O miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu se ne može pregovarati i EU i njene države članice moraju ispuniti svoje odgovornosti prema svim građanima zemlje i cijelog regiona,” navedeno je tada u saoćenju.

NE PROPUSTITE
Danas se nastavlja se suđenje Novaliću i drugima za aferu "Respiratori"

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime