Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić rekao je danas da nastavak neustavnog i nezakonitog obilježavanja 9. januara kao dana bh. entiteta RS stvara ambijent nesigurnog okruženja, iritira, uznemirava, provocira i diskriminira sve žrtve progona, teških zločina i genocida, šireći vjersku, nacionalnu mržnju i netrpeljivost prema građanima koji nisu bosanski Srbi pravoslavci.

“Vlasti bh. entiteta RS u Bosni i Hercegovini i ove godine nastavljaju praksu obilježavanja 9. januara kao dana bh. entititeta RS što predstavlja nezakonitu i neustavnu aktivnost, kršeći odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i vršeći krivično djelo”, dodao je Salkić.

Salkić je istakao da je poštivanje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine ustavna obaveza koja proističe iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, te da svako ko krši odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine direktno krši Dejtonski mirovni sporazum i ugrožava mir u Bosni i Hercegovini.

Tvrdi da Vlada bh. entiteta RS svake godine bez ustavnog i zakonskog osnova i suprotno stavu Venecijanske komisije i odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, bez postojanja važećeg zakona, proglašava 9. januar danom entiteta.

“Te aktivnosti zahtijevaju reakciju po službenoj dužnosti Tužilaštva Bosne i Hercegovine. S obzirom da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine do sada nije reagovalo koristim ovu priliku da ih javno pozovem da provedu istragu protiv odgovornih osoba za suprotstavljanje odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ugrožavanje mira, diskriminaciju, širenje vjerske, nacionalne netrpeljivosti, nezakonito postupanje, zloupotrebu položaja i nenamjensko trošenje budžetskih sredstava entiteta”, poručio je Salkić.

Smatra da je izostanak njihove adekvatne reakcije po tom pitanju ranijih godina dodatno ohrabrio vlast bh. entiteta RS da nastavi i pojača aktivnosti na obilježavanju diskriminirajućeg, nezakonitog i neustavnog dana entiteta, aktivno se suprotstavljajući odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

“Samo vašom adekvatnom reakcijom može biti zaustavljeno obilježavanje dana kada se formalizirala ideja o etnički čistom srpskom prostoru koji je rezultirao teškim zločinima, progonom Bošnjaka i Hrvata, logorima, masovnim ubistvima i genocidom. Građani Bosne i Hercegovine predugo čekaju vašu snažnu i odlučnu reakciju, ovo je pravi trenutak da se ta reakcija desi i da budu zaustavljeni oni koji su protiv vladavine prava, istine i pravde”, potcrtao je Salkić, saopćeno je iz njegovog kabineta.

NE PROPUSTITE
Brojke rastu: Skoro 2.000 zaraženih u BiH

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime