Rudari iz sedam rudnika koji se nalaze u koncernu Elektroprivrede BiH u ponedjeljak će doći na protest ispred zgrade Federalne vlade u Sarajevu, ukoliko komoratima iz Rudnika uglja Kreka sutra do 15:30 sati ne bude isplaćena augustovska plaća.

Prema granskom kolektivnom ugovoru, rudarima uglja Kreka iz Tuzle do 25. dana u mjesecu treba biti isplaćena plaća za prethodni mjesec. To se za august još uvijek nije dogodilo, zbog čega je održan zajednički sastanak upravnog odbora svih sedam sindikalnih organizacija rudnika iz sastava koncerna Elektroprivrede BiH.

Kada je riječ o aktuelnom mjesecu, plan proizvodnje za 22 dana je iznosio 75.200 tona uglja, a Krekini rudari su proizveli 81 hiljadu tona. Ukoliko se ovakav rad nastavi, rudari će, prema procjeni, do kraja mjeseca plasirati okvirno 100 hiljada tona uglja. Međutim, oni problem vide u cijeni uglja koja bi im mogla donijeti zaradu od četiri i po miliona KM, što će biti nedostatno za isplatu bruto plaće za koju se izdvaja od pet do pet i po miliona maraka.

NE PROPUSTITE
Ajdin Reiz nokautom u prvoj rundi ostvario šestu uzastopnu pobjedu u karijeri

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime