Zečić je istražiocima pružio dokaze koji inkriminišu druge osumnjičene iz akcije “Kodeks”- otkrio je naš izvor iz istrage.

Dok će priznanje krivice za Zečića najvjerovatnije značiti puštanje iz pritvora i slobodu, ovo bi ostalima mogao biti dodatni kamen oko vrata, posebno što će tužilaštvo produženje pritvora za ostale osumnjičene tražiti upravo zbog uticaja na svjedoke.

Produženje pritvora zatraženo je tako za Milorada Vukovića zvanog Luis (42), Filipa Bojića (26), Luku Brkovića (22), Petra Marjanovića (26), Sašu Mirkovića (26), Aljošu Marića (26) i Gorana Đurića (42), svi iz Banjaluke.

Izvor Srpskainfo iz istrage otkrio je i kako u nastavku istrage istražioci planiraju otkriti nove “štekove” odnosno lokacije na kojima su osumnjičeni čuvali drogu, pa je produženje pritvora zatraženo i zbog bojazni da će osumnjičeni uništiti dokaze bitne za dalji krivični postupak.

Otežavajuća okolnost za osumnjičenog Brkovića jeste što na dan hapšenja saučesnika nije pronađen na adresi stanovanja, pa se vodio da je bio u bjekstvu.

Podsjećanja radi, Brković se predao dvije sedmice nakon hapšenja ostalih. Naime, on je doputovao autobusom iz Njemačke, a na prelazu Gradiška su ga uhapsili pripadnici Granične policije BiH, koji su ga predali kolegama u banjalučkoj policiji.

Podsjetimo, portal Srpskainfo je još ranije objavio da će protiv osumnjičenih biti pokrenuta i finansijska istraga, zbog sumnje da su “prali” novac zarađen od prodaje narkotika.

Osumnjičeni su navodno novac zarađen od prodaje kokaina i marihuane koristili za kupovinu nekretnina na širem području Banjaluke. Na taj način su, kako se sumnja, prljavi novac ubacivali u legalne tokove.

U akciji “Kodeks” bilo je uhapšeno ukupno devet osoba. U ovoj akciji su početkom decembra uhapšeni Milorad Vuković zvani Luis, Darko Jarić, Petar Marjanović, Aljoša Marković, Filip Bojić, Goran Đurica, Vladimir Zečić, Saša Mirković i Dragan Dragičević. Naknadno se predao Brković.

NE PROPUSTITE
Crni rekord: U BiH 3.342 slučaja zaraze koronavirusom, preminulo 39 osoba

Nakon kriminalističke obrade u policiji, sedam dilera predano je u nadležnost Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, dok su Jarić i Dragičević odmah pušteni na slobodu.

U banjalučkom tužilaštvu su rekli da su hapšenja rezultat šestomjesečne akcije koju su proveli Tužilaštvo i Policijska uprava Banjaluka.

– Uhapšeni se sumnjiče da su u vremenskom periodu od početka 2020. pa do 6. decembra prošle godine nabavljali i preprodavali opojnu drogu kokain i marihuanu korisnicima na području Banjaluke – rekli su u Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka.

Kako je Srpskainfo još ranije objavila, osumnjičeni Darko Jarić je prilikom ispitivanja u policijskoj stanici priznao svoj dio odgovornosti.

– Jarić je ispitan u prisustvu svog advokata i on je priznao sve što mu je stavljeno na teret. On je inspektorima ispričao od koga je kupovao drogu, kome je prodavao i za koliko novca. Nakon toga je pušten da se u nastavku predmeta brani sa slobode – otkrio je tada izvor Srpskainfo.

Prema njegovim riječima, slično je izjave dao i drugi osumnjičeni, koji je takođe pušten na slobodu.

– Tokom kriminalističke obrade sklopljen je dogovor da Dragičević bude svjedok u ovom predmetu i on je pušten na slobodu – pojasnio je ranije naš izvor.

Kako je Srpskainfo objavila, kao vođe ove grupe označeni su Vuković i Brković.

– Inspektori su radom na terenu došli do informacija da se osumnjiči bave prodajom droge skoro dvije godine, ali je na početku bilo teško prikupiti dovoljno dokaza protiv njih. Oni su zatim stavljeni pod posebne istrage, odnosno policija je pratila njihovo kretanje i prisluškivali su im telefone – naveo je naš izvor.

On je otkrio i kako su osumnjičeni bili veoma oprezni.

NE PROPUSTITE
Kakvo je stanje na cestama širom BiH: Magla pravi veliki problem vozačima

– Najčešće su komunicirali preko društvenih mreža, a rijetko su koristili telefone. Za marihuanu i kokain su imali posebna imena, pa su tako izbjegavali da ih povežu s drogom – otkrio je sagovornik Srpskainfo.

Tokom istrage, kako je rekao, policija je prikupila čvrste dokaze da su oni pokušavali legalizovati novac zarađen od prodaje droge.

– Prikupljene su informacije da su parama od droge kupovali kuće, u koje su zatim ulagali nešto novca u renoviranje i zatim ih prodavali dalje. Na taj način su “prali” novac. Takođe su kupovali  i skupocjene automobile, pa je prilikom hapšenja oduzet i luksuzni terenac – pojasnio je izvor iz istrage.

Prema njegovim riječima, svaki član grupe je imao tačna zaduženja i znalo se ko šta i kada radi.

Tokom akcije „Kodeks“ policija je pretresla ukupno 14 lokacija na području Banjaluke.

– Prilikom pretresa prostorija koje koriste osumnjičeni pronađeno je i oduzeto oko 2,104 kilograma marihuane, te oko 260 grama kokaina – saopštili su nakon sprovedene akcije iz banjalučke policije.

Oni su dodali da je policija pronašla i dvije mrvilice, dvije digitalne vage, više mobilnih telefona, gumenu palicu, metalnu teleskopsku palicu, službene lisice, šest noževa, pancirni prsluk, kao i druge predmete koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnog djela koje je stavljeno na teret osumnjičenima.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime