Mladen Čančarević, Dragana Reljić i Strahinja Obradović danas su svjedočili pred Sudom Bosne i Hercegovine na ročištu za aferu “Respiratori”.

Kao zaposlenici Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine govorili su o svojoj ulozi u prošlogodišnjoj nabavci Federacije Bosne i Hercegovine 100 respiratora iz Kine za 10 miliona KM. Bili su svjedoci tužilaštva, a ispitivali su ih tužioci Džermin Pašić i Mirza Hukeljić.

Na pitanje da li je bilo izloženo pritiscima, Čančarević je odgovorio da su “stravični pritisci od početka pandemije”. To je obrazložio podsjetivši da od rada Agencije znatno ovisi koliko brzo će se nabaviti lijekovi i sredstva potrebna za spašavanje života. Kako je izjavio, i ocjena federalne vlasti da su im hitno potrebni respiratori je doprinijela da brzo obrade zahtjev “Srebrene maline”.

Najviše polemike među tužiocima i odbranom izazvalo je to da li je odgovorna osoba za materijalnu bilansu kupljenih respiratora u “Srebrenoj malini” ispunjavala zakonske i druge propise kojima je regulirano ko može raditi taj posao.

Ranije se u javnosti špekulisalo da je odgovorna osoba bila voditeljica televizije Hayat, na kojoj je radio i Hodžić, Ana Bavrka.

Reljić je navela je da nisu dobili fakturu i obrazac o prijemu robe.

Sljedeće ročište je zakazano za 6. oktobar u 9 sati kada bi trebali svjedočiti bivši v.d. direktora FUCZ-a Mustafa Kadribegović i Šeherzada Halilović.

NE PROPUSTITE
Šta slijedi nakon sankcija: Primjer SAD slijedit će i EU te Dodika odvesti u potpuni ekonomski i politički krah?!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime