Naime, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković 1. januara nije mogao lično da uruči poklon prvorođenoj bebi. Bilo bi to i razumljivo, s obzirom da su na snazi kovid mjere i posjete su zabranjene, ali samo dan kasnije izjava direktora UKC RS Vlade Đajića ustalasala je ionako turbulentne odnose gradonačelnika i prvog čovjeka UKC.

Prvog dana nove godine objavljeno je da je gradonačelnik Banjaluke darovao prvu bebu rođenu u 2022. u gradu na Vrbasu. Tada je, između ostalog, navedeno da „zbog epidemiološke situacije gradonačelnik nije mogao direktno čestitati majci i uručiti darove prvorođenoj bebi“, te da je poklon predao dežurnom ljekaru.

Na osnovu ove rečenice nije se moglo pretpostaviti šta je pozadina priče. Jer, ubrzo se medijskim prostorom proširio video u kojem se, na samom događaju u UKC RS, čuje kako Stanivuković, kada mu je rečeno da neće moći lično darivati bebu, govori da ne razumije tu odluku.

– Trebao me je neko dočekati, ne mene lično, nego kao gradonačelnika. Morate se učiti redu. Prvo se morate meni obraćati. Grad Banjaluka je institucija – rekao je on tada.

Sve bi to, vjerovatno, na tome ostalo da se ubrzo nije počela širiti informacija da je, u stvari, direktor UKC zabranio Stanivukovićev dolazak. On je gostujući na RTRS obrazložio odluku, ali i poručio da je spriječen skandal, jer su medicinske sestre i babice htjele da ‘’ispljuju i išamaraju Stanivukovića’’.

– Taj dotični gradonačelnik, nesrećni, ne znam kako bih ga nazvao, došao je sa ciljem. Sa nekom kesom, dukatom, da se uslika, da on svima predstavi kako voli djecu i porodilje. Zaboravio je kao šef kriznog štaba da su zabranjene posjete porodiljama i djeci, da samo možemo mi ljekari, zaposleni ući. A nije donio ni cvijeće toj porodilji – rekao je Đajić u programu.

NE PROPUSTITE
Igrač NFL-a se sudario s kamermanom, prošao s povredama vrata

Uslijedile su rečenice koje su mnoge iznenadile.

– Nije svjestan da sam blokirao liftove, hodnike, da ne siđu dolje medicinske sestre i babice koje su htjele da ga ispljuju, išamaraju, zašto što je izjavljivao da jedu kolače od pacijentkinja, da kradu, da daju nepotreban kisik. Mi smo izbjegli skandal, da ga žene ne šamaraju pred kamerama! Da ne kažem da su ga porodilje nakon svih onih skandala, afera, filma proglasile nepoželjnim – rekao je Đajić.

Ubrzo se na društvenim mrežama oglasio Stanivuković koji je pozvao Đajića da dostavi imena i prezimena svih onih koji su željeli da ga „išamaraju i ispljuju“.

– Da vidimo da li stvarno ljudi tako misle ili je na sceni još jedna manipulacija zdravstvenim radnicima. Da li je Republika Srpska zaslužila da jedna ovakva ličnost predstavlja Klinički centar, najvažniju zdravstvenu instituciju – upitao je Stanivuković.

Javnost odavno primećuje da su neke izjave i postupci izašli iz okvira čisto političkog suparništva.

Sociolog Vedran Francuz kaže za Srpskainfo da u svemu što je izgovoreno ima i ličnog odnosa, te da pojedinci u vlasti uživaju blagostanje niz godina, pa sigurno ima i panike i straha da te privilegije izgube.

– Zbog toga je i najveća netrpeljivost prema Stanivukoviću, koji je svojim načinom političkog angažovanja postao regionalni simbol otpora protiv vladajućeg režima. A pojedine izjave pojedinaca iz SNSD prosto nekad nije lako komentarisati niti objasniti, jer vjerujem da im, kad i sami shvate šta su lupili, ne ostaje ništa drugo nego da sami sebe lupe u čelo – istakao je on.

Prema njegovim riječima, niko iz opozicije nije primio toliko udaraca od režima kao aktuelni gradonačelnik.

NE PROPUSTITE
Upozorenje iz BIHAMK-a: Na putevima u BIH saobraća otežano i usporeno

– Na sceni imamo bumerang, jer svaki niski udarac se vraća loše po onog koji ga napada – istako je Francuz.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime