Dan uoči roka za formiranje vlade u Izraelu, premijer Benjamin Netanyahu predložio je u ponedjeljak šefu radikalne desnice Naftaliju Bennettu da obnaša prvi funkciju šefa vlade, u okviru eventualnog sporazuma o rotaciji vlasti.

Netanyahu, koji do utorka navečer ima vremena za sastavljanje koalicije, vodi zadnje razgovore kako bi okupio radikalnu desnicu u vladi i tako se održao na vlasti.

Njegova stranka Likud dobila je trideset mjesta u Knessetu koji ih ima 120 na izborima 23. marta – četvrtim u manje od dvije godine – a potom je dobio podršku ultraortodoksnih stranaka i saveza krajnje desnice, ali nije uspio okupiti većinu od 61 mjesta, navodi AFP a prenosi Hina.

Bennett odbija ponudu

Kako bi se uspio približiti tom broju, predložio je u ponedjeljak Naftaliju Bennettu, bivšem saradniku, vođi radikalno desne Yamine, da kroz prvih godinu dana bude premijer.

“Pozivam Naftalija Bennetta da danas potpiše sporazum o uspostavi desne vlade, uz rotaciju po kojoj će ju on voditi prvu godinu, i da se obveže da se neće priključiti nijednoj drugoj vladi”, rekao je  Netanyahu u video postavljenom na Facebook.

Ali Bennett je zasad odbio ponudu i optužio je Netanyahua da se posljednjih sedmica okrenuo protiv njegove stranke.

“Oformite vladu i bit ćemo tu ako treba pomoći”, poručio je Bennett.

Ako Netanyahu ne uspije formirati vladu do utorka u 23,59 ili ne dobije odgodu roka u posljednji tren, predsjednik Reuven Rivlin dat će nekom drugom mandat da pokuša sastaviti vladu.

Provjereno

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime