Sanski Most, grad na rijeci Sani, koja spaja srce i dušu, a leži i na čak devet rječica… Koliko je ovaj grad bogat vodom, toliko je siromašan ljudima koji masovno odlaze. Izuzimajući ljeto i novogodišnje praznike kad se dijaspora vrati, ovaj grad je pust.

Samo u jednoj ulici 10. oktobar od 12 poslovnih prostora zatvoreno je čak osam. Jedino što radi u ovoj ulici su apoteka, muški i ženski frizerski saloni i call centar. Ulicu niže mahom su zatvoreni objekti. Po ostacima reklama i opreme u radnjama vide se da su zatvorene mjenjačnica, knjižara, restoran, osiguravajuća kuća…

Mještanin Muhamed Ćurt, koji je u penziji, kaže da u Sanskom Mostu živi ko ima ikakav posao, stari ili preživljavaju ili napuštaju grad.

– Odlaze u Evropu, ne samo mladi nego čitave porodice. Nema perspektive ovdje. Kada pogledate ulice, sve je skoro zatvoreno. Ima u centru radnji koje rade, ali slabo je to. Pa srušili su nam i pijacu i sada se nema gdje prodavati ono što se uzgoji. Mnogi se ovdje bave poljoprivredom. Kada pogledate kuće, vidite da je svaka treća prazna – kazao je Ćurt.

 

NE PROPUSTITE
Od septembra penzije u Srpskoj biće povećane za dva odsto

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime