Foto: Akta.ba

Općina Stari Grad Sarajevo namjeravala je ispod Trga oslobođenja – Alije Izetbegovića napraviti garažu. Međutim, od izgradnje neće biti ništa s obzirom na to da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbacio apelaciju općina Stari Grad i Centar.

Ranije je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine odlučila da Nacrt urbanističkog projekta za sarajevski Trg oslobođenja nije prihvatljiv. Nakon toga su načelnici općina Stari Grad i Centar uputili apelaciju Ustavnom sudu, na odluku Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine

“Odbacuje se kao nedopuštena apelacija koju su podnijele Općina Stari Grad Sarajevo i Općina Centar Sarajevo protiv Odluke Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine 2. novembar 2020. godine, zbog nenadležnosti Ustavnoga suda Bosne i Hercegovine za odlučivanje”, navedeno je u odluci.

Riječ je o projektu Općine Stari Grad kojim je planirana gradnja podzemne garaže ispod trga i uklanjanje dijela drveća. Plan gradnje podzemne garaže na Trgu oslobođenja izazvao je brojne reakcije javnosti, a neprihvatljivo je činjenica da bi se gradnjom garaže smanjila zelena površina na ovom dijelu općine, pa s njom i višedecenijska stabla.

Trg oslobođenja je simbol grada Sarajeva, a izgrađen je početkom 80-ih godina prošlog stoljeća. Ovdje je 1997. godine izgrađena i skulptura Multikultralnog čovjeka, po kojoj je Trg postao prepoznatljiv. Dio identiteta trga su i šahovska ploča, kao i zelene površine koje čine i brojna višedecenijska stabla.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime