Povodom 9. januara, Dana Republike Srpske, u Modriči će po peti put biti organizobana sportska aktivnost “Modriča za zdraviju Srpsku: 30 kilometara za 30 godina Republike”, u kojoj Modričani i gosti ulicama Modriče trče onoliko kilometara koliko Republika Srpska slavi godina.

Ove godine spajaju se dva jubileja, tridesetogodišnjica Republike Srpske i peto trkačko obilježavanje Dana Republike Srpske u Modriči.

“Cilj aktivnosti je promocija zdravih životnih navika kroz bavljenje sportom, kao i ukazivanje na važnost upražnjavanja fizičkih aktivnosti za očuvanje fizičkog i mentalnog zdravlja svakog pojedinca”, istakao je Danilo Vasiljević ispred Atletsko-rekreativnog kluba Modriča, organizatora trke.

U skladu sa svojim fizičkim mogućnostima učesnici mogu da trče cijelu dionicu ili jedan njen dio, odnosno jedan ili nekoliko krugova od ukupno pet krugova koji se trče ulicama Modriče. Start i cilj trke su na Trgu dr Milan Jelić. Start trke je u osam časova, a predviđeni završetak u jedanaest časova,

“Događaj je rekreativnog karaktera i svi učesnici trče zajedno u grupi, a po završetku trkačkog dijela, pridružujemo se centralnom obilježavanju Dana Republike u Modriči, ispred Spomenika borcima palim za Republiku Srpsku. Pored učesnika iz Modriče, ove godine najavljeni su i učesnici iz Broda, Dervente, Doboja, Petrova, Gradiške i Novog Sada. Кao uspomenu na ovaj događaj svi učesnici dobijaju učesničke medalje, a tokom samog događaja, kao i svake godine članovi Crvenog krsta Modriča za sve učesnike pripremaće tople napitke i voće”, dodao je Vasiljević.

Iz godine u godinu trka u Modriči dobija na masovnosti, a s obzirom da se održava već petu godinu u nizu, može se slobodno reći da je već sada postala tradicionalna.

“Drago nam je da iz godine u godinu interesovanje za ovaj događaj raste i prevazilazi lokalne okvire. Prošle godine smo imali goste iz Beča, Petrova i Broda, a ove godine je veći broj zainteresovanih za događaj. Tokom prethodne godine često smo dobijali upite da događaj pomjerimo dan prije ili poslije Dana Republike, kako bi veći broj zainteresovanih sunarodnika iz drugih krajeva Republike Srpske i Srbije došao i učestvovao u ovoj sportskoj aktivnosti. Pored svih opravdanih razloga nismo željeli da mijenjamo datum događaja, jer smatramo da bi na taj način sam događaj izgubio na značaju”, naglasio je prvi čovjek ARK Modriča.

NE PROPUSTITE
Omikronom će se zaraziti POLA EVROPE: Ljekari tvrde da će uz vakcinu korona da se svede na nivo gripa

Povećanjem broja učesnika, kao i broja godina Republike Srpske, organizacija događaja postaje zahtjevnija, a pogotovo sama realizacija događaja. Takođe, ovaj događaj služi kao dobar pripremni dužinski trening, kao i uvod u pripreme za novu trkačku sezonu koja počinje u februaru.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime