“Nažalost, otkrili smo novu varijantu koja je predmetom brige u Južnoj Africi”, izjavio je virolog Tulio de Oliveira na konferenciji za novinare.

Varijanta, koja se naziva naučnim numerološkim nazivom B.1.1.529, “ima veoma veliki broj mutacija”, kazao je on.

“Ona, nažalost, izaziva nove zaraze”, dodao je.

Varijanta je također uočena u Bocvani i Hong Kongu među putnicima iz Južne Afrike, tvrdi on.

Ministar zdravstva Joe Phaahla izjavio je da je nova vrijnanta “predmetom ozbiljne brige” i da stoji iza “eksponencijalnog rasta broja zaraženih, što je čini velikom prijetnjom”.

Dnevni broj zaraženih u Južnoj Africi porastao je na više od 1.200 u srijedu, što je rast za stotinjak slučajeva u ovom mjesecu.

Prije otkrića nove varijante, vlasti su predvidjele da će četvrti val početi da pogađa Južnu Afriku od sredine decembra, podstaknut putovanjima uoči praznične sezone.

Nacionalni institut za zarazne bolesti (NICD), kojim upravlja južnoafričlka vlada, saopćio je da su 22 pozitivna slučaja varijante B.1.1.529 zabilježena u zemlji nakon genomskog sekvenciranja.

Institut navodi u današnjem saopćenju da se brojke uočenih slučajeva i postotak pozitivnih testiranja “brzo šire” u tri pokrajine u zemlji, među kojima je i Gauteng, u kojoj se nalaze Johannesburg i Pretoria.

Jedan klaster epidemije nedavno je identifikovan u obrazovnom institutu u prijestolnici Pretoriji, saopćio je NICD, prenosi AFP.

NE PROPUSTITE
Raste broj žrtava razornog zemljotresa na Haitiju: Poginule najmanje 304 osobe, 1.800 povrijeđenih

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime