Registracija preduzeća, prema podacima Agencije za promociju stranih investicija FIPA, u Republici Srpskoj traje tri dana i odvija se preko Agencije APIF. U Federaciji BiH, kažu, za ovu proceduru potrebno je pet dana, dok je prema podacima Svjetske banke za 2020. godinu, to vrijeme 10 dana.

Međutim, procedure u Federaciji BiH najčešće u praksi traju znatno duže.

Iako je iz Vlade Federacije BiH još 2015. godine najavljeno pokretanje jednošalterskog sistema registracije preduzeća – One stop shop, to se još uvijek nije desilo.

“Pokretanje One stop shopova u BiH se predlaže već duži period, međutim, još uvijek nije zaživjelo. One stop shop bi u praksi značilo da investitor može završiti svu potrebnu papirologiju za osnivanje firme na jednom šalteru, što bi ubrzalo i pokretanje investicije. Očigledno je da postoji neki zastoj koji će, nadamo se, biti prevaziđen za dobrobit ekonomskog razvoja zemlje”, kazali su  iz FIPA, odakle su istakli i kako dugotrajne procedure, ne samo oko registracije, već i izdavanja različitih dozvola, djeluju destimulirajuće na investitore, te kako je upravo to često velika prepreka širenju investicija.

NE PROPUSTITE
Bh. reprezentativac postao otac

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime