Hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) je objavila svoj redovni godišnji izvještaj o opasnostima koje prijete sigurnosti države, a među tim faktorima našao se i ruski uticaj, “srpski svet”, kao i terorizam i ekstremizam.

Sigurnosno-obavještajna agencija Hrvatske se značajno dotakla i Bosne i Hercegovine u poglavlju “Zapadni Balkan u sporom je procesu stabilizacije”. Navodi se problem nestabilnosti u BiH, izborne reforme i naravno položaj Hrvata u BiH koji je, kako naglašavaju, “potencijalno pogoršan”.

“Političke prilike u BiH i dalje obilježava unutrašnja politička nestabilnost uzrokovana prvenstveno različitim pogledima konstitutivnih naroda oko budućeg ustavnopravnog uređenja BiH, posebice pitanja daljnje centralizacije države, vanjskopolitičkih prioriteta te neriješenog pitanja ustavom zajamčene jednakopravnosti konstitutivnih naroda. Nastavak tendencija postupnog ukidanja temeljnih načela Dejtonskog mirovnog sporazuma, poput umanjivanja konstitutivnih prava Hrvata u BiH, mogao bi negativno uticati na položaj Hrvata kao najmalobrojnijeg naroda u BiH, političku stabilnost i međunacionalni balans unutar BiH, kao i umanjiti demokratsku legitimaciju društvenog uređenja BiH”, stoji u Javnom izvještaju SOA-e za 2020/21 godinu.

“U susjedstvu i dalje djeluju tzv. paradžemati koji propovijedaju radikalno tumačenje Islama, uključujući i nepriznavanje službenih islamskih zajednica u svojim državama, kao i opravdavanje nasilja u cilju navodne zaštite Islama. Preko teritorija RH tranzitiraju sljedbenici radikalnog Islama iz država Zapadnog Balkana s boravištem u zapadnoeuropskim državama”, stoji u Izvještaju SOA-e.

NE PROPUSTITE
Vučić "srpskoj djeci iz Federacije BiH" objasnio koji je njihov glavni grad

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime