Ekipa Zoo FC izbačena je iz kenijske Premier lige nakon što ih je FIFA proglasila krivima za namještanje utakmica, a tu odluku na svom Twitter profilu podijelio je i FK Sarajevo uz poruku da im ovakve vijesti daju vjeru i vjetar u leđa.

Ovaj tim sa sjedištem u Kerichu od naredne sezone će igrati u trećem rangu, a iz FIFA-e su objasnili da je ovaj klub proglašen krivim za namještanje nogometnih utakmica i takmičenja.

“Klub Zoo FC je izbačen iz kenijske Premier lige u sezoni 2020/2021. i to od datuma objave ove informacije. Disciplinski odbor FIFA-e naređuje izbacivanje prve ekipe u najniži rang. Nalažemo klubu da u narednih 30 dana javi FIFA-i i provede plan prevencije kao obrazovnu smjernicu koja je namijenjena zaustavljanju i borbi protiv namještanja utakmica i takmičenja”, saopćeno je iz FIFA-e.

Ovaj klub nastao je 2009. godine, a promociju u najviši rang izborili su 2017. godine i to nakon što je liga proširena sa 16 na 18 ekipa. Nakon što je ova informacija postala i zvanična, iz PR službe FK Sarajevo oglasili su se na društvenoj mreži Twitter gdje su uz ovu vijest poručili da im ovakve odluke FIFA-e daju vjeru i vjetar u leđa.

“Kada vidimo da se takve stvari sankcionišu, to nam daje vjeru i vjetar u leđa za naše bitke”, poručili su iz FK Sarajevo.

Podsjećamo, aktuelni prvak BiH je proteklih mjesec iznio niz saopćenja u kojim su kritikovali suđenje u bh. ligi te doveli u pitanje regularnost takmičenja. Iako ovaj primjer iz Kenije nema gotovo nikakve veze s problemom u bh. nogometu, poruka iz Bordo tima je jasna: FIFA kažnjava!
Također, Bordo tim je nakon toga podijelio i tvit međunarodnog sportskog advokata Kumara Parmara, koji je napisao da se u BiH dešava nešto slično aferi “Calciopoli”. Isto to napisao je za Srbiju.

Sarajevo je uz Velež i Mladost pokrenulo i formiranje udruženja premijerligaških klubova, no vidjet ćemo šta će od te ideje biti.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime