Andrej Plenković na današnjoj presici, nakon sastanka GSV-a, otkrio je koji će motivi biti na hrvatskim kovanicama eura, piše Index.

Novinari su premijera pitali je li odlučeno što će biti na hrvatskim kovanicama eura.

“Svaka zemlja ima mogućnost na jednoj strani kovanice imati neki nacionalni motiv. Iskristalizirali su se sljedeći prijedlozi. Motivi će biti šahovnica, i to na svim kovanicama, zatim karta Hrvatske, kuna, Nikola Tesla te glagoljica.

Šahovnica će biti podloga, a onda karta Hrvatske na dva eura, kuna na jedan euro, Tesla na 50, 20 i 10 centa te glagoljica na kojoj će pisati HR na 5, 2 i 1 centu”, otkrio je Plenković.

“Tesla je ideja građana”

Kaže da je ideja Tesle na kovanicama došla kao prijedlog građana.

“To su sve nama važni simboli. Tesla je ušao kao prijedlog građana, ušao je u petorku i istisnuo Dubrovnik, koji je isto važan”, rekao je.

Dodao je da moramo zadovoljiti sve uvjete za ulazak u eurozonu.

Vlada objavila veliko saopćenje o ovome

Nakon što je Plenković otkrio na presici, vlada je objavila priopćenje.

“Komisija za novac Hrvatske narodne banke na današnjoj je sjednici utvrdila konačni prijedlog motiva za nacionalne strane budućih hrvatskih eurokovanica, koji će razmotriti Nacionalno vijeće za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, i o čemu će Vlada donijeti zaključak.

Predloženi motivi su šahovnica, geografska karta Hrvatske, kuna, glagoljica i Nikola Tesla. Pritom će šahovnica kao motiv biti zajednička podloga na svim kovanicama, a ostali će motivi na apoenima biti raspoređeni na sljedeći način: na kovanici od dva eura bit će prikazana geografska karta Hrvatske, na jednom euru motiv kune, na 50, 20 i 10 centi Nikola Tesla, a na jednom, dva i pet centa naći će se motiv glagoljice”, piše vlada.

NE PROPUSTITE
Juventus ponudio Barceloni razmjenu u kojoj su uključeni Pjanić i Ramsey

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime