Muhamed ef. Velić, imam sarajevske džamije Ferhadija, na svom Facebook profilu komentirao je poruke sa jednog bilborda u Sarajevu. Naime, Sarajlije su proteklih dana primjetile bilbord na kojem se nalazi naslikano mlado janje i ovca uz poruku: “Ne želim da moja beba ide na ražanj”, a kao autor poruke navodi se anonimna majka ovca.

Ovaj bilbord zasmetao je imamu sarajevske Ferhadije, te je on uvjeren da se ovakve stvari ne serviraju slučajno pred predstojeći Kurban-bajram.

– Sasvim “slučajno” pred Kurban bajram nam se plasiraju ovakve poruke s bilborda! Ovo je latentni napad na osjećaje muslimana, koji bi sada trebali da osjećaju stid zbog toga što će žrtvovati svoje kurbane (“anonimne majke ovce”), a što zapravo izvršavaju propis svoje vjere – rekao je ef. Velić.

Ef. Velić traži iskazivanje poštovanja prema muslimanima.

– Po učenju naše vjere te nam je životinje Uzvišeni Bog potčinio i učinio našom hranom i obrednim životinjama. Meso je vezano za našu vjeru, preko kurbana, kao što je hljeb za neke druge religije. Zato, molit ćemo, iskažite poštovanje prema osjećajima muslimana – zaključio je ef. Velić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime