Za sankcije koje su danas uvele Sjedinjene Američke Države Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva BiH predsjednik SNSD-a, večeras je na vanrednoj konferenciji za novinare, rekao da su “direktno miješanje u unutrašnja pitanja RS i BiH.

– Amerikanci imaju neku vrstu zle volje prema nama. Uradili su to pred ovaj praznik nepoštujući naša osjećanja. Sankcije su identične onim od ranije. SAD jesu velika sila, ali su i lažovi – rekao je Dodik.

On je poručio da su SAD direktno podržali muslimane.

– Bisera Turković je sa jednim dijelom opozicije direktno učestvovala u načinu na koji će se sankcije predstaviti. Ovo nije odraz snage, ja nemam nikakve imovine u Americi. Nikada nisam imao ni račun u SAD – poručio je Dodik.

Dodik kaže da su sankcije gotovo idenične kao i ranije, ali se samo nešto dodaje.

– Amerikancima smeta što smo stabilna zajednica, a ne smeta im što FBiH nema Vladu i što Hrvati nemaju svog izabranog člana Predsjedništva. Ovo nije odraz snage. Niti imam neku imovinu u SAD, ovo je čista farsa da mi se zabranjuje raspolaganje imovinom koju nemam. Nikada tamo nisam imao račun, niti imam namjeru da idem u Ameriku, čak ni kada mi skinu sankcije – istakao je Dodik.

Prema njegovom mišljenju, Srpska vođena SNSD-om je na dobrom putu i razvija se ekonomski“.

– Sve je to problem, jer se pokazuje da je Srpska jedina moguća dok se sve raspada. Mi bismo jedini mogli da nastavimo kao da se ništa nije desilo – rekao je Dodik.

Ističe da su SAD su iznijele niz laži koje ne stoje, te da je nevjerovatno da zemlja koja je kreirala Dejtonski sporazum se ovako odnosi. Lažovima je nazvao i američkog ambasadora u BiH Erica Nelsona i visokog predstavnika Christiana Schmidta.

NE PROPUSTITE
Stevandić ima prijedlog za Inckov zakon: Kažnjavati nazivanje entiteta ili naroda genocidnim

– Što se tiče Amerikanca, meni je ostalo samo da očekujem da me ubiju – zaključio je Dodik.

Za korupciju je optužio i predsjednika SAD-a.

– Kako to da se američki predsjednik Joe Biden bavi borbom protiv korupcije a poznate su korupcionaške aktivnosti Bidenove porodice – rekao je Dodik.

Kazao je da se protiv njega ne vodi nijedan spor.

– U prošlosti ih je bilo, a svi su se završili tako što je sud odbio optužnice. Oni žele da muslimanima stvore državu i da svakog ko bi to prekinuo našao bi se na udaru – istakao je Dodik.

O najnovijim sankcijama, kako je rekao, obavjestio je i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji mu je rekao da „Srbija neće stati iza bilo kakvih sankcija“.

Komentarišući sankcije Alternativnoj televiziji, rekao je da „nikada u životu nije pozvao niti jednog urednika ili novinara da nešto objave“.

– Ako iko ima neku imovinu u SAD, to su „ovi“ sa BN-a. BN radi za opoziciju, pa su htjeli i da ATV radi za njih – rekao je Dodik.

Kako je rekao, od SAD očekuje „samo još da ga ubiju“.

– Ako mi se nešto desi, da znate da su to uradili Amerikanci uz pomoć Britanaca. Ja sam demokratski izabran predstavnik naroda i nastavit ću da služim samo narodu – rekao je Dodik.

Komentarišući eventualne posljedice po stranku i narod, on se zahvalio svima u stranci na podršci.

– Mislio sam da su oni uznemireni, ali smo se sad gore šegačili – zaključio je Dodik

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime