Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da je dao instrukcije srpskim kadrovima u svim ambasadama BiH nakon, kako je rekao, “neovlaštenog nastupa Svena Alkalaja na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a.”

Mi mislimo da je BiH teško održiva zemlja iz niza razloga koji se potvrđuju skoro svakodnevno, pa i nedavno neovlaštenim nastupom Svena Alkalaja čime su porušene procedure, čime je ukinut raniji konsenzus da nema nastupa ako nema odgovora. I to se poštovalo, ali su oni odlučili tako”, kazao je.

 

Dodik smatra da srpski kadrovi u ambasadama više nemaju obavezu da se pridržavaju toga.

 

“Dao sam instrukcije svim našim ljudima u ambasadama da ne postupaju po instrukcijama ikoga iz BiH, a posebno Bisere Turković i da se obrate kabinetu srpskog člana Predsjedništva BIH, pa ćemo koordinirate te aktivnosti”, poručio je.

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ranije je kazao da je ambasador Bosne i Hercegovine pri UN-u Sven Alkalaj “manipulator koji je učinio sve da dodatno uruši povjerenje u BiH”.

 

“Prekršio je Poslovnik o radu Predsjedništva BiH, u kojem se navodi da ne mogu javno da se iznose spoljnopolitički stavovi koji nisu usaglašeni konsenzusom”, istakao je Dodik i dodao da konsenzusa nije bilo.

 

Dodik je dodao da Alkalaj nije imao saglasnost da se obrati pred Vijećem sigurnosti UN-a što znači da nije mogao tamo da ni govori sinoć jer za to nije bilo konsenzusa u Predsjedništvu BiH.

 

Nedugo zatim se oglasila i šefica bh. diplomatije Bisera Turković koja je kazala da je Alkalaj imao saglasnost Predsjedništva BiH.

 

“Da Vas podsjetim, ambasador Sven Alkalaj je imao usaglašen stav Predsjedništva BiH vezano za svoje obraćanje na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, uz dogovor da se briše jedna rečenica do trenutka kada ste iznenada odlučili da promijenite svoj stav. Druga dva člana Predsjedništva BiH su ostala pri svojoj saglasnosti za istupanje ambasadora Alkalaja”, navela je Turković.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime