Zbog rekordnih zapljena ilegalnih cigareta i duhana u Bosni i Hercegovini, ali i zbog činjenice da su se takve cigarete cjenovno približile legalnim, na tržištu je sve teže naći cigarete i duhan bez akciznih markica.

Da je ilegalnih cigareta sve manje, potvrdili su nam i brojni građani, koji tvrde da na tržištu nema ilegalnih cigareta, koje su do prije samo nekoliko mjeseci najnormalnije kupovali uglavnom na pijacama i kod uličnih prodavaca. Takođe, naglašavaju da se i danas ponegdje mogu naći cigarete i duhan bez akciznih markica, ali da je njihova cijena daleko veća i približno ista kao i legalnih cigareta sa akciznom markicom.

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH kažu da je u prvih sedam mjeseci ove godine oduzeto duhana i cigareta namijenjenih crnom tržištu u vrijednosti od 4,4 miliona KM, te da je to ubjedljivo više u odnosu na podatke za svaku prethodnu godinu.

Inače, u odnosu na životni standard, Bosna i Hercegovina ima najviše akcize na duhan i duhanske prerađevine u Evropi, zbog čega su u jednom trenutku ova tržišta, legalno i ilegalno, bila praktično izjednačena.

NE PROPUSTITE
Istraga zbog dešavanja u Bužimu: Pokrenut postupak utvrđivanja činjenica

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime