Danas je u Banjoj Luci održana sjednica Predsjedništva Partije demokratskog progresa (PDP) na kojoj se razgovaralo o aktuelnoj političkoj situaciji i načinima prevazilaženja političke krize, saopćeno je iz ove stranke.

Predsjednik PDP-a, Branislav Borenović, nakon sjednice je rekao da što prije treba razriješiti pitanje nametnutog “Inckovog zakona” (Valentin Inzko, bivši visoki predstavnik u BiH, op.a.) i predlaže da se “povuče iz primjene sporna Odluka kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, kako bi se pokrenula inicijativa da se kroz razgovor i dogovor relevantnih političkih struktura u BiH donese Krivični zakon kroz Ustavom propisanu proceduru u Parlamentarnoj skupštini BiH”.

– Povlačenje iz primjene sporne Odluke bi podrazumijevalo otpočinjanje unutrašnjih dogovora o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona koji bi bio prihvatljiv za sve parlamentarne političke subjekte, a time bi se mogli steći uslovi da se rad zajedničkih institucija BiH vrati u normalne tokove – istakao je Borenović.

On je dodao da je neophodno i riješiti pitanje vlasništva nad imovinom kroz parlamentarne procedure poštujući principe iz Sporazuma o implementaciji dogovorenih principa o raspodjeli imovine iz marta 2012. godine koji su podržani od strane političkih stranaka iz RS i FBiH.

– Na taj način bi bile otklonjene česte i u većini slučajeva kontroverzne apelacije prema Ustavnom sudu BiH koji svojim odlukama utiče i na političke procese i koje mnogi zloupotrebljavaju isključivo za svoj politički interes, kaže Borenović i dodaje:

– Također, neophodno u Parlamentarnoj skupštini BiH usvojiti Zakon o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavni sud BiH, na način da jednog sudiju bira NSRS, a druga dva Parlament FBiH. Predsjedništvo PDP-a također smatra da je neophodno usvojiti Zakon o Ustavnom sudu BiH kojim bi se precizno definisale procedure i nadležnost suda, ističe predsjednik PDP-a.

NE PROPUSTITE
Federaciju u julu posjetilo 100.055 turista

Borenović kaže da je Predsjedništvo PDP-a stava da je od krucijalne važnosti, odmah nakon trenutnog rješavanja pitanja nametnutog Zakona o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, hitno usvajanje novog Izbornog zakona.

– Usvajanje novog Izbornog zakona za cilj ima obezbjeđivanje integriteta i legitimnosti izbornog procesa, što se može postići uvođenjem novih tehnologija, posebno uvođenjem skeniranja izbornih listića, unapređenjem rada biračkih odbora i identifikacije birača, te ukidanjem glasanja putem pošte – kaže Borenović.

Borenović je dodao da je opredjeljenje PDP-a da je neophodno u kontinuitetu ispunjavati uslove za ulazak RS i BiH u Evropsku uniju, te da je u tom smislu ključno raditi na jačanju ekonomije, prilagođavanju naših institucija i zakonodavstva sistemu EU, ujedno stvarajući sistem snažnih i nezavisnih institucija RS, kao i institucija na nivou BiH.

– To predstavlja strateški vanjskopolitički stav RS i da svi predstavnici iz RS trebaju biti posvećeni što bržem ispunjavanju uslova za kandidatski status, kao prvi i neposredni cilj na evropskom putu – kazao je Borenović.

Na kraju, lider PDP-a je istakao da Partija demokratskog progresa ostaje dosljedna i potpuno privržena Dejtonskom mirovnom sporazumu i ustavnoj poziciji RS i dvoentitetskom uređenju BiH. PDP potvrđuje svoj stav da nikada pod znakom pitanja ne smiju biti teritorija, institucije i nadležnosti RS, te direktan izbor člana Predsjedništva BiH iz RS; ustavni mehanizam zaštite vitalnog interesa RS u Predsjedništvu BiH; način odlučivanja u Predsjedništvu BiH, sa naglaskom na obavezni konsenzus za sva pitanja iz oblasti odbrane i spoljne politike; dvodomnost Parlamentarne skupštine BiH; način odlučivanja u Predstavničkom domu i Domu naroda; entitetsko glasanje kao jedan od najvažnijih mehanizama zaštite interesa RS i srpskog naroda, ali i FBiH i drugih naroda u PS BiH; Ustavom predviđeni mehanizmi formiranja Vijeća ministara BiH, sa obaveznim brojem predstavnika koji dolaze iz RS, kao i predstavnika drugih konstitutivnih naroda; način odlučivanja u Vijeću ministara BiH, sa naglaskom na obavezno obezbjeđivanje najmanje jednog glasa iz reda svakog konstitutivnog naroda za konačne odluke koje donosi Vijeće ministara.

NE PROPUSTITE
Ribe će vrlo rado zaboraviti današnji dan, Vaga je u dilemi, Blizanci traže novu ljubav

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime