Američki predsjednik Joe Biden i ruski Vladimir Putin su stigli u vilu La Grange u Ženevi na prvi zajednički sastanak za koji se očekuje da će trajati i do pet napetih sati.

Dolasci i jednog i drugog predsjednika su precizno osmišljeni kako se ne bi dešavalo, kao i ranijih godina, da Putin ostavi američkog predsjednika da čeka.

 

Ispred vile ih je dočekao švajcarski predsjednik Guy Parmelin koji im je poželio “plodonosan dijalog”, a prvi je stigao Biden zatim i Putin. Oni su se fotografisali, rukovali i ušli na sastanak.

Očekuje se da će dvojica lidera prvo imati intimniji sastanak kojem će se pridružiti državni sekretar Antony Blinken i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Nakon toga će se sastanak proširiti na još pet osoba sa obje strane.

Teme koje će se naći na dnevnom redu ovog samita su strateška stabilnost, cyber sigurnost, klimatske promjene, pandemija koronavirusa. Očekuje se da će razgovarati i o nekim regionalnim krizama kao što je u Ukrajini, Siriji i Libiji, o Alekseju Navalnom i drugim sličnim temama.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime