“Vinarija Jungić, za koju volimo reći da je nastala iz ljubavi prema vinu, kao Božanskom piću, ali i iz inata da dokažemo da se dobro grožđe i još bolja bosansko-hercegovačka vina mogu proizvesti i izvan Hercegovine, nalazi se na južnim padinama sela Markovac, koje je udaljeno 2 km od centra Čelinca i oko 15 km od Banjaluke.

U namjeri da probudimo usnuli rodni kraj i vratimo ga u  život, našim najpoznatijim vinima dali smo ime Šikar, po predjelu na kome je zasađen vinograd i Balatin, po rječici koja izvire u neposrednoj blizini.”

Prije petnaestak godina, kada su se otisnuli u neizvjesno ali izazovno vinsko „putovanje“ došli su do zaključka da je potrebno proizvoditi minimalno 40 000 litara vina ili oko 50 000 butelja, na godišnjem nivou, da bi vinarija, registrovana po važećim zakonima, mogla ekonomski opstati. Na bazi toga je i početni kapacitet vinarije podešen na pomenuti minimum.

Danas, desetak godina kasnije, zasadi vinove loze na markovačkim obroncima, prostiru se na površini od oko 7 hektara sa preko 25.000 čokota vinove loze, na nadmorskoj visini od 280 m i geografskoj širini gotovo istoj onoj na kojoj su vinogradi Bordoa, najbolje i najpoznatije Francuske i svjetske, vinogradarske regije. Cabernet Sauvignon, Merlot i Frankovka su crne, a Rhine Riesling, Chardonnay, Pinot Blanc, Sauvignon Blanc i Tamjanika bijele vrste vinskih sorti u tim vinogradima.

Vinograd vinarije Jungić

Tokom 2009. godine dovršena je izgradnja impozantne vinarije, koja je nedavno i proširena pa je trenutni kapacitet sa početnih 40.000 litara povećan na oko 100.000 litara vina i 10.000 litara rakije. U sklopu vinarije nalazi se i vinska konoba sa predivnim pogledom na same vinograde.

Vinarija Jungić je zbog svoje istrajnosti, umijeća i kvaliteta, dobila brojna priznanja i značajne nagrade, koje su ponos kao i veliki poticaj za daljnji rad i investiranje.

Cilj na kome rade svi zaposleni jeste da naša vina postanu prepoznatljivo obilježje kako opštine Čelinac, banjalučke regije i Republike Srpske, koja će privlačiti goste iz cijelog svijeta u naše prelijepe predjele, dajući doprinos razvoju poljoprivrede, turizma i vinske kulture na ovim prostorima.

Kvalitetom koji Vinarija Jungić, iz godine u godinu, potvrđuje i pomjera na više te konstantim ulaganjima u nove proizvodne pogone, nastoje ucrtati Čelinac u vinsku mapu banjalučke regije i stvoriti prepoznatljiv brend koji će, uz poznata hercegovačka vina, Republiku Srpsku dostojno predstavljati u svijetu vinskog turizma.

U prozvodnji naših vina koriste se savremeni tehnološki procesi prerade i čuvanja vina, sa kontrolisanom fermentacijom ali i tradicionalne metode školovanja vina i njihovog odležavanje u običnim i barrique hrastovim bačvama.

“U našoj ponudi su crvena vina: Šikar selekcija, Vranac, Merlo te Caberne Sauvignon i Šikar iz hrastovih barik bačava te Šikar reserva iz 2009 goine, a u pripremi je i nova linija Premium vina, posebnog kvaliteta, od najboljih berbi. Od bijelih vina tu su: Chardonnay, Balatin, Tamjanika, a uskoro će na tržištu da se pojave i Sauvignon Blanc i Traminac. U ponudi je i rose vino – Madam rose, kao i lozova rakija iz barrique bačava te liker od višnje, Madam Cherry.”

Dobro došli u prvu vinariju banjalučke regije!

 

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime