Sjedinjene Američke Države i NATO neće ući u Ukrajinu jer ona nije članica NATO-a, a američki nacionalni interes nije takav da je spreman imati ljudske žrtve, kazao je za N1 vanjskopolitički analitičar Branimir Vidmarović sa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Kaže kako su Amerika i NATO spremni opkoliti Rusiju sa svih strana i postaviti snage na granice Evropske unije te slati oružje u Ukrajinu, ali ne i fizički biti tamo.

“Što se tiče Rusije, cilj nikada nije bio zauzimanje Ukrajine jer je to previše riskantno i nepotrebno, ali stvaranje atmosfere da je takav rat moguć i osjećaj panike, je svakako nešto što je jedan od diplomatskih alata. I to radi donekle. Nagomilavanje vojske, eskalacija i sada se svi najednom slažu da treba pregovarati, to je vrlo djelotvorno”, rekao je Vidmarović.

Govoreći o obavještajnim podacima kaže kako Ukrajinci imaju podatke da će Rusi napasti, dok ruske snage na granici imaju dojave da bi “provokatori” spremaju napad.

“U zadnje vrijeme često se spominju paravojne formacije. Rusija razmatra da bi eventualna provokacija mogla doći ne od službene vojske Kieva nego od desnih grupa i paravojnih formacija koje postoje u Ukrajini. O mogućnosti rata najviše pričaju Amerikanci, Britanci i mediji. Kada je Blinken objavio slanje odgovora Rusiji, mediji na press konferenciji su ga jako napali zašto nije spreman na rat, a ne na diplomaciju”, dodao je.

Istakao je kako o “ovo više nije Twitter ili Facebook diplomatija” već da je sada riječ o jako ozbiljnim stvarima.

“S pozicije Zapada, Rusija se ponaša izrazito agresivno i provokativno. Iz pozicije Rusije, oni samo traže svoje mjesto u evropskoj sigurnosti i ponaša se u skladu sa svojim nacionalnim interesima. Sada je došla do trenutka kada kaže ne daljem širenju antiruskog saveza NATO na Istok“, kazao je.

NE PROPUSTITE
Do kada će DIVLJATI INFLACIJA: Cijene hrane i dalje rastu, biće ovo godina izazova

Zaključio je kako Ukrajina nije strateški cilj SAD-a već Kina te kako se Amerikanci nadaju da će “navući Rusiju na njihovu stranu” kako bi skupa krenuli protiv Kine.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime