Politička stranka Ujedinjena Srpska na čijem čelu je Nenad Stevandić, zatražila je održavanje svečane akademije u sarajevskoj Vijećnici. Ovo je večeras objavila Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva. Kako je navel, zahtjevu neće biti udovoljeno.

– Iz sljedećeg razloga:

-Kao povod za svečanu akademiju naveden je tzv. dan Republike Srpske (RS), 9. januar.

Ustavni sud BiH je u predmetu U 2/18, presudom objavljenom u Službenom glasniku BiH br. 30/19 obilježavanje navedenog datuma kao službenog dana ove administrativne jedinice države BiH proglasio neustavnim, utvrdivši da njegovo obilježavanje “nije u skladu sa članom I/2. Ustava BiH, članom II/4. Ustava BiH u vezi sa članom 1.1. i članom 2.a) i c) Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i članom 1. Protokola broj 12 uz Evropsku konvenciju, te članom VI/5. Ustava BiH.”

Stoga, obilježavanje praznika koji je presudom Ustavnog suda BiH proglašen neustavan i utvrđeno da simbolizira diskriminaciju i nije u skladu sa univerzalnim vrijednostima dijaloga, tolerancije i razumijevanja, neće biti omogućeno u Vijećnici niti bilo kojem mjestu pod ingerencijom Grada Sarajeva.

Grad Sarajevo će uvijek štititi državnost Bosne i Hercegovine i jednakosti svih njenih građana – pojasnila je gradonačelnica Sarajeva.

NE PROPUSTITE
Najveća australska država odgađa otvaranje granica: Moraju imati 80 posto trostruko vakcinisanih

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime