U toku je sjednica Drugostepene disciplinske komisije VSTV BiH u postupku protiv glavne državne tužiteljice Gordane Tadić.

Ona je podsjećamo, odlukom Prvostepene komisije,  razriješena dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH, na koju se žalila

Ova Komisija je utvrdila 26.jula  da je Tadić počinila disciplinske prekršaje nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti i propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća.

– Izrečena joj je disciplinska mjera premještanje s mjesta glavne tužiteljice na mjesto tužiteljice Tužilaštva BiH – stoji u odluci Prvostepene komisije.

U tužbi koju je protiv Tadić podnio Ured disciplinskog tužioca navodi se da je zanemarivala obaveze i naloge Vijeća da se predmeti Tužilaštva raspoređuju u rad tužiocima putem automatskog sistema raspodjele (TCMS). Osim toga, navedeno je i da je propuštala da kao rukovodilac Tužilaštva BiH, primjenom odredaba Zakona o zaštiti tajnih podataka, osigura pokretanje postupka personalnih sigurnosnih provjera osoblja Tužilaštva BiH koje rukuje tajnim podacima, kao i naloga Vijeća da sve pravosudne institucije u BiH provedu sve obaveze i mjere navedenog Zakona.

No, pitanje je, šta će odlučiti danas Drugostepena komisija za tužioce, koju čine Sanin Bogunić, Slavo Lakić i  Mustafa Šabić.

NE PROPUSTITE
Uspostavljanje vlade u Kabulu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime