Reagujući na obilježavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u bh. entitetu RS, potpredsjednik Salkić je istakao da separatistička politika koju provodi vlast tog entiteta, koju u potpunosti podržava Srbija, stvara ambijent za Bošnjake kakav je bio početkom 1992.

“Priča o Danu srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, te usvajanje Zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćirilićnog pisma je najgrublji oblik institucionalnog nasilja nad stanovnicima ovog entiteta koji se ne osjećaju kao Srbi pravoslavci. Sve ove aktivnosti se poduzimaju iako nemaju nikakvo uporište u važećem Ustavu entiteta koji garantuje ravnopravnost naroda i građana”, naveo je Salkić.

“Separatistička politika koju provodi vlast ovog entiteta, koju u potpunosti podržava Srbija, stvara nepodnošljiv ambijent za Bošnjake kakav je bio početkom 1992. U ovakvom ambijentu nemoguće je da Bošnjaci dugoročno opstanu kao narod u ovom entitetu. Bošnjaci se osjećaju izdano, ostavljeno, zaboravljeno od strane međunarodne zajednice koja je bila garancija povratka. Prepušteni smo onima koji nas žele ponovo protjerati sa ovih prostora stvarajući čisto srpski pravoslavni ambijent i okruženje”, rekao je Salkić.

“Naši prijatelji treba da prihvate činjenicu da ovako više ne može i da se ovaj proces stvaranja nepodnošljivog ambijenta za Bošnjake u bh. entitetu RS mora prekinuti i ukinuti svaki oblik diskriminacije. Vlast nas želi ponovo protjerati stvaranjem nepodnošljivog ambijenta ili da se asimiliramo i prihvatimo ono što oni žele, a to je čisto srpski pravoslavni ambijent bez ikakvih prava. Nažalost u tom procesu niko im se ne suprotstavlja osim obespravljenih i malobrojnih Bošnjaka u ovom entitetu”, kazao je.

NE PROPUSTITE
Prognoza vremena za BiH.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime