Tužilaštvo BiH objavilo je da je podiglo optužnicu u slučaju “Dženan Memić”.

Kako je saopćeno, navode optužbe tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 88 svjedoka, od čega 16 uz dodijeljene mjere zaštite, kao i prilaganjem oko 150 dokaznih materijala.

Tužitelj Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv:

Mutap Zijada, rođenog 1959. godine u Sarajevu
Ramić Alise (ranije Mutap), rođene 1996. godine u Njemačkoj,
Dupovac Hasana, rođenog 1973. godine u Hadžićima
Barić Josipa, rođenog 1963. godine u Sarajevu
Ožegović Muamera, rođenog 1981. godine u Foči

Optuženi se terete da su, u periodu od 8. februara 2016. godine, pa nadalje, pristupili skupini za organizirani kriminal, formiranoj od strane Zijada Mutapa i drugih, a koja je organizirana radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić sin Muriza, rođen 1994. godine, zadobio teške tjelesne ozlijede opasne po život dana 08.02.2016.godine u Velikoj Aleji, općina Ilidža usljed kojih ozlijeda je 15.02.2016. godine preminuo u Kliničkom centru Sarajevo.

PROČITAJTE Delegacije SDP-a i SDA održale sastanak. Pričali o reorganizaciji Federacije
U optužnici se navodi, da su optuženi vršili prikrivanje dokaza i počinitelja fingiranjem dokaza, prikrivanjem njima poznatih činjenica, te poduzimali radnje sa ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Memić Dženan, zadobio teške tjelesne ozlijede opasne po život.

Prema navodima optužnice, po prethodnom dogovoru, optuženi Mutap Zijad je ostvarivao kontakte sa više osoba, među kojima i optuženima, koji su osobno, kao i u dogovoru s njim i njegovim uputama, u cilju prikrivanja počinitelja i načina stradanja Memić Dženana, počinili nezakonite radnje tako što su: neovlašteno i bez naredbe nadležnog suda izuzimali dokaze u vidu snimaka video-nadzora, neovlašteno fingirali i podmetali dokaze koji to stvarno nisu, navodili službene djelatnike MUP-a KS na donošenje i potpisivanje akata koji ne odgovaraju utvrđenom činjeničnom stanju, dostavljali fingirane dokaze na vještačenja prikazujući iste kao stvarne, te na taj način vršili ometanje i usmjeravanje istrage u pogrešnom smjeru, prikrivali činjenice koje su im poznate, uništavali dokaze prikupljene sa mjesta događaja a koji se odnose na stradanje Memić Dženana, a sve u namjeri da prikriju stvarne počinitelje i stvarni način na koji je Memić Dženan zadobio teške tjelesne ozlijede od kojih je preminuo.

NE PROPUSTITE
Upoznavao ih je preko sajta, mamio u motele i ubijao: Nađeno tijelo osobe za koju se vjeruje da je peta žrtva "UBICE SA KOLICIMA"

Optuženi se terete za kaznena djela:

-Organizirani kriminal a u svezi sa kaznenim djelima: Protuzakonito posredovanje, Pomoć počinitelju nakon učinjenog kaznenog djela, Spriječavanje dokazivanja i Davanje lažnog iskaza.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime