Umjesto ministricu Biseru Turković, diplomate, Srbi, treba da kontaktiraju kabinet prvog čovjeka Predsjedništva. Saopštio je ovo Milorad Dodik nezadovoljan istupom Svena Alkalaja u UN-u.

“Nema nastupa, ako nema dogovora, to se poštovalo. Oni su odlučili da to naprosto bude tako. Ja sam dao instrukciju svim našim ljudima u ambasadama da ne postupaju po instrukcijama nikoga iz BiH, a pogotovo Bisere Turković. Da se obrate kabinetu srpskog člana Predsjedništva i da ćemo koordinirati tu akciju”, poručuje Dodik.

Na ovaj potez promptno je odgovorila ministrica spoljnih poslova BiH Turković…

“Da vas podsjetim. Ambasador Sven Alkalaj je imao usaglašen stav Predsjedništva BiH vezano za svoje obraćanje na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Uz dogovor da se briše jedna rečenica do trenutka kada ste iznenada odlučili da promijenite svoj stav”.

Ambasador Alkalaj, u razgovoru za N1, pojasnio je koja je to rečenica.

“Osuđeni ratni zločinac, general Đukić je pobjegao u Srbiju i ne isporučuje se da odsluži zasluženu kaznu”.

Pominjana je Srbija više puta na zasjedanju Savjeta bezbjednosti gdje se govorilo o radu Krivičnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji.

“Mislim da su to neki koristili ne da bi govorili o prošlosti, već da bi prije svega govorili o budućnosti. U kojoj treba da se zaustavi Srbija. Nekim čudom oni treba da budu podignuti, pa makar za to plaćali građani Srbije”, tvrdi Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Regionalne nesuglasice, i ovaj put zasjenile su one unutrašnje iz BiH. Nakon zasjedanja ostalo je otvoreno pitanje, kako će se zaista, diplomate iz reda srpskog naroda ponašati.

Alkalaj: Nema bojkota za sad

“U misiji Imamo četiri diplomate. Od njih četiri, tri su srpske nacionalnosti, jedan je Bošnjak. Prvo vidite kakav je omjer. Mogu da Vam kažem da su sve to dobri radnici. Nisu pokušali da bojkotuju, barem za sada”, otkriva Alkalaj.

Instrukcije Ministarstva spoljnih poslova moraju se poštovati, kategorični su iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića:

“Diplomate moraju poštovati Ustav Bosne i Hercegovine, zakone i instrukcije koje dolaze iz Ministarstva vanjskih poslova. Svako drugo postupanje bi bilo protivno zakonu. Što svakako podliježe odgovornosti”.

Tako i postupaju, kaže ambasador Alkalaj. No do problema dođe kada postoji potreba da materijale razmotri Predsjedništvo.

“Pošto se Predsjedništvo ne sastaje, nemamo tih instrukcija kako i šta. Onda se mi u najboljem dijelu konsultiramo sa ambasadorima iz EU. Vidimo da li je to u duhu principa na našem putu ka EU”, kaže Alkalaj.

A kako Predsjedništvo postiže dogovor bilo je vidljivo upravo na zasjedanju UN-a. Nakon što nije postignut dogovor, Dodik je poručio da se Alkalaj ne može obratiti, ali može prisustvovati zasjedanju. Pismom UN-u odgovorio je Željko Komšić, poručivši da nema prepreka za ambasadorovo obraćanje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime