Na osnovu podataka Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, proteklog dana u KS potvrđeno je 237 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon što je laboratorijski testirano 1.075 uzorka, saopćeno je iz press službe KS.

U istom periodu, od koronavirusa oporavile su se 152 osobe. Četiri pacijenta su, nažalost, preminula od posljedica ove bolesti.

Trenutno je na bolničkom liječenju 126 pacijenata, od kojih je 124 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na trijaži. Udio nevakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 84,13 posto.

Novi podaci

Na liječenju u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu je 70 pacijenata, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 56. Na respiratoru je osam osoba, 10 ih koristi neinvazivnu ventilaciju, dok je na kiseoničkoj potpori disanju devet pacijenata.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.678 aktivnih slučajeva koronavirusa. U samoizolaciji je trenutno 2.469 osoba.

Od početka pandemije u KS evidentirane su ukupno 71.574 osobe zaražene koronavirusom i 68.229 izliječenih.

Podaci Zavoda za javno zdravstvo KS pokazuju da je u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 159, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 264.

Broj pregledanih pacijenata

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 406 pacijenata, od kojih su četiri transportovana na bolničko liječenje.

Na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama uzeto je 886 PCR briseva. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži i Semizovcu rade svaki dan u terminima od 07.30 do 20.00 sati.

Covid-pozivni centar zabilježio je 481 poziv, a obavljen je i 281 razgovor s pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Iz Ministarstva zdravstva KS pozivaju građane da se vakcinišu, kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Također, zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

NE PROPUSTITE
Sve gora epidemiloška situacija u Banjaluci: Dugi redovi ispred ambulanti, slavlja i putovanja došli na naplatu

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime