Mnogi od osuđenih terorista u međuvremenu su odslužili svoje kazne i izašli na slobodu, ali niko ne zna da li je izrečenim kaznama postignuta specijalna, odnosno generalna prevencija kako ovi radikalni islamisti više ne bi činili teroristička zlodjela.

Iako postoji veći broj bezbjednosno interesantnih osoba, BiH kao država u praksi ne radi apsolutno ništa u cilju deradikalizacije i resocijalizacije bivših terorista, odnosno njihovog povratka u zajednicu, pa se s razlogom postavlja pitanje da li uopšte postoji volja da se izbori sa ovim problemom ili je nekome u interesu da on u budućnosti eskalira u vidu terorističkih napada.

Grupa Bošnjaka iz Federacije BiH, među kojima su bile vehabije i pravosnažno osuđeni terorista iz Sirije, nedavno je digla policiju Republike Srpske na noge, kada su odlučili da za 9. januar posjete Banjaluku.

FOTO: POLITIČKI POKRET "VJERA NAROD DRŽAVA"/FACEBOOK SCREENSHOT

Tokom putovanja objavili su nekoliko video snimaka, a posljednji je napravljen ispred džamije Ferhadije u Banjaluci sa porukom da je „9. januara 1992. godine počeo genocid u BiH“. Zahvaljujući pravovremenoj intervenciji policijskih službenika, prvo u Doboju, a zatim i u Banjaluci, spriječeno je ono najgore, ali je pitanje da li se ovakve i slične situacije mogu sasjeći u korijenu kako bi se izbjegle neželjene posljedice.

Stručnjaci za bezbjednost upozoravaju da je dolazak radikalnih Bošnjaka u Banjaluku, te njihovo snimanje i objavljivanje na društvenim mrežama školski primjer provokativne akcije čiji je cilj psihološki pritisak na društvenu zajednicu i javnost uopšte.

– Mi trenutno u BiH imamo pet osoba koje su Amerikanci poslali iz Gvantanama, među kojima je i najveći specijalista za plastične eksplozive Tarik Mahmud Ahmed al Savah. Amerikanci su konstatovali da bi on mogao nastaviti s radikalnim aktivnostima, ali se o njemu i tim osobama ne vodi računa uopšte. U BiH dakle, ne postoje institucije koje bi se bavile deradikalizacijom, niti ima bilo kakvih aktivnosti u tom pravcu od strane nadležnih institucija – navodi stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević za Srpskainfo.

NE PROPUSTITE
Jedna osoba smrtno stradala u požaru, povrijeđen vatrogasac koji je pokušao spasiti

Kao razlog nepostojanja institucionalne borbe protiv terorističkih prijetnji, Galijašević označava stranku SDA, za koju kaže da je punih 30 godina kičma institucija BiH.

– Mnogi Srbi su izbačeni iz bezbjednosnih agencija, ali zato nije nijedan pripadnik Ševa ili AID. Upravo SDA podržava i pokreće akcije poput one koje su izvršile osobe koje su došle u Banjaluku – smatra Galijašević.

On je dolazak radikalizovanih Bošnjaka u Banjaluku ocijenio kao školski primjer provokativne terorističke akcije čiji je cilj bio psihološki pritisak.

FOTO: HERCEG TELEVIZIJA/YOUTUBE/SCREENSHOT

– To je školski primjer terorizma i djelovanja terorističkih grupa. U pitanju je vojno-operativna akcija osmatranja terena, odnosno djelovanja po dubini – zaključio je Galijašević.

Radislav Jovičić, stručnjak za bezbjednost, objasnio je da kada je u pitanju deradikalizacija terorista i uopšte prevencija u BiH postoje programi OSCE-a i nevladinih organizacija , te seminari, ali je pitanje koliko se od toga uopšte provodi u praksi.

Objasnio je da su u pitanju programi prevencije, intervencije i rehabilitacije.

Preventivni programi, kako navodi Jovičić, kreću u srednjim školama i u njima se mladi upoznaju sa opasnostima od terorizma.

Programi intervencije odnose se na već označene rizične grupe osoba za koje postoji sumnja da bi mogli postati teroristi.

FOTO: SRPSKAINFO

– Programi rehabilitacije vezani su za rad u Kazneno-popravnim zavodima, u kojima bi se trebalo raditi sa osuđenicima za terorizam, kao i sa članovima njihovih porodica. Dakle, postoje programi, ali je veliko pitanje da li se oni provode u praksi – zaključio je Jovičić.

Ekspert za eksploziv

Tarik Mahmud Ahmed al Savah je nakon 13 godina provedenih u Gvantanamu izručen BiH. U personalnom dosijeu, koji je vođen u Gvantanamu, upisano je da je u ovaj zatvor isporučen 16. novembra 2007.

U početku je bio veoma agresivan prema stražarima, osoblju, čak i drugim zatvorenicima, a četiri posljednje godine boravka u zatvoru postao je kooperativan. Priznao je da je pripadnik vrha Al Kaide i da je njegova uloga bila specijalna obuka pripadnika Al Kaide za pravljenje posebnih vrsta eksploziva i njihovu ugradnju u svakodnevno korištene predmete, kao i za potrebe bombaša samoubica.

NE PROPUSTITE
U Kantonu Sarajevo 1.124 nova slučaja zaraze koronavirusom

Obučio je nekoliko stotina pripadnika Al Kaide za ugradnju i korištenje eksploziva u cipelama, prslucima, časovnicima, hemijskim olovkama, fudbalskim loptama, televizorima i raznim drugim uređajima.

Učestvovao je u pripremi eksploziva za napad na Svjetski trgovinski centar u Njujorku 11. septembra 2001. godine.

Predvodio je poznati “Ebu Ubejdah kamp” za obuku Al kaidinih terorista za izvođenje terorističkih akcija na prekookeanskim letovima i u svim vrstama saobraćaja u vazduhu, na kopnu i na moru. Za rad tog kampa direktno i lično je pohvaljen od Osame Bin Ladena.

Priznao je i da je kao član Al kaide razvio specijalizovane improvizovane eksplozivne naprave (IEDs) za upotrebu protiv američkih vojnih snaga i civila. Ratovao je u BiH i bio pripadnik Trećeg korpusa tzv. Armije RBiH.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime