epa09203542 A man casts his ballot at a polling station in downtown Zagreb, Croatia, 16 May 2021. After twenty years in post of late Zagreb's Mayor Milan Bandic, Tomislav Tomasevic is a favourite to become new Zagreb's Mayor. Croatian people vote in local elections to elect new local authorities for the next four years. This elections are held under strict epidemiological measures due to coronavirus COVID-19 pandemic. EPA-EFE/ANTONIO BAT

Analitičari tvrde da je onima koji vladaju u BiH na umu samo jedan cilj.

BiH je ušla u izbornu godinu bez novog Izbornog zakona, pa je pitanje da li će, nakon odlaganja loklanih izbora 2020. godine, uslijediti još jedan presedan: da se zakon prekraja u godini izbora.

Insistirajući na zakonskim izmjenama koje će obezbijediti da birači Hrvati biraju predstavnike svog naroda u organe vlasti Federacije BiH i u Predsjedništvo BiH, iz HDZ BiH je bilo čak i nagoveštaja bojkota izbora 2022. godine, ukoliko ovaj uslov ne bude ispunjen.

Ipak, nedavno su, nakon sjednice Predsedništva Hrvatskog narodnog sabora BiH, iz Mostara stigli pomirljiviji tonovi.

Predsjednik HNS BiH Dragan Čović, koji je i predsjednik HDZ BiH, rekao je da za desetak dana očekuje “širi sastanak o izmjenama izbornog zakonodavstva” i da će to biti “nova mogućnost za približavanje stavova”.

Čović je rekao da se sa predstavnicima američke administracije i dalje vode “intenzivni pregovori o izmjenama izbornog zakonodavstva”, ali bojkot nije spominjao.

– Na sjednici Predsedništva HNS razgovarali smo o tome dokle se došlo u tim pregovorima i još jednom pogledali sve te naše limite i razmišljanja kako očuvati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda kao ključnu vrijednost Ustava BiH – rekao je Čović.

Na pitanje hoće li stranke HNS bojkotovati opšte izbore u BiH, koji bi se trebali održati u oktobru, Čović je rekao da to za sada nije opcija.

– Ja ne bih ništa bojkotovao dok još tragamo za rješenjima. Suvišno bi bilo sada govoriti o nekoj strategiji B, ili strategiji C, koje uvijek neko ima – rekao je Čović.

Analitičari, međutim, tvrde da ni Čović, ni drugi aktuelni političari u BiH nemaju nikakav plan B, u slučaju da pregovori ne uspiju, ali da se ne sikiraju previše zbog toga.

NE PROPUSTITE
Makron: Neće biti novih mjera u Francuskoj

– Oni imaju samo jedan plan: da opstanu na vlasti. Reforme ih ne interesuju, a i što će im, kad im je ovako dobro: mogu da rade šta hoće i da ni za šta ne odgovaraju, jer je BiH, nažalost, zemlja anarhije i beščašća – kaže za Srpskainfo Vehid Šehić, predsjednik Foruma građana Tuzla i bivši član Centralne izborne komisije BiH.

Šehić dodaje da mu je jedino žao što u izborni proces neće biti uvedene nove tehnologije, jer bi se time spriječile izborne manipulacije, a građani podstakli da glasaju.

– Kada bi bile uvedene te tehnologije, na izbore bi izašlo bar 70 odsto građana, a u takvoj situaciji je veliko pitanje kakav bi bio rezultat. Ali, građani ne izlaze na izbore, jer znaju da će njihovi glasovi biti pokradeni, a oni koji kradu neće ništa da mijenjaju, jer im je ovako dobro – zaključuje Šehić.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime