epa09691484 (FILE) - Anders Behring Breivik attends the last day of the appeal case in the Borgarting Court of Appeal at the Telemark prison gym, in Skien, Norway, 18 January 2017 (reissued 17 January 2022). Breivik, who changed his name to Fjotolf Hansen in 2017, is to appear before court for his parole hearing in Oslo on 18 January 2022. Mass murderer Anders Behring Breivik was sentenced to a maximum term of 21 years for killing 77 people in bomb and shooting attacks on 22 July 2011, and is entitled under Norwegian law to have his sentenced reviewed after ten years served. EPA-EFE/LISE AASERUD NORWAY OUT

Breivik, krajnje desničarski ekstremista, ubio je 77 ljudi u najgorem mirnodopskom zločinu u Norveškoj u julu 2011. Ubio je osam osoba autobombom u Oslu, a zatim 69, većinom tinejdžera u omladinskom kampu Laburističke partije.

Breivik, koji sada ima 42 godine, služi maksimalnu kaznu u Norveškoj od 21 godinu, koja se može produžiti na neograničeno vrijeme ako se smatra da je kontinuirana prijetnja društvu, prenosi Avaz.

Odluka za sedam dana
Sud Telemark u Skienu, jugozapadno od glavnog grada, gdje Breivik služi kaznu, počeće saslušavanje u utorak nakon što je kancelarija državnog tužioca u Oslu prošle godine odbila Breivikov zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu, javlja Reuters.

– Naš stav je da je neophodno (nastavkom) zatvaranja da zaštitimo društvo – rekla je za Reuters odgovorna tužiteljka Hulda Karlsdotir.

Postupci će se održavati tokom perioda od najviše četiri dana u improvizovanoj sudnici u zatvoru Skien, a odluka se očekuje sedmicu dana kasnije, javlja Reuters.

Promijenio ime
Ako se njegov zahtjev za puštanje na slobodu odbije, Breivik, koji je promijenio svoje službeno ime u Fjotolf Hansen, može podnijeti zahtjev za novo ročište za uslovnu kaznu za godinu dana, rekao je Karlsdotir.

Brejvik je izgubio slučaj za ljudska prava 2017. godine kada je žalbeni sud poništio odluku nižeg suda da je njegova skoro izolacija u ćeliji s tri sobe bila nehumana.

Evropski sud za ljudska prava odbio je kasniju žalbu.

Neki su izrazili zabrinutost da će on iskoristiti ovosedmično pojavljivanje pred sudom da izrazi.

NE PROPUSTITE
Indija testirala pomorsku varijantu supersonične krstareće rakete

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime