Iz Naroda i pravde su rekli da bi informacije o izgradnji autoputa Sarajevo-Beograd morale biti dostupne predstavnicima u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti BiH kao i samim bh. građanima kako bi se izbjegao svaki vid netransparentnosti.

Kako su rekli, inicijalna informacija o izgradnji autoputa Sarajevo-Beograd bh. javnosti predočena je još 2018. godine, ali ni do danas nisu poznati ključni detalji ovog projekta čija je vrijednost više milijardi maraka.

„Pomoć prijateljske Turske bh. vlasti nisu iskoristile da u protekle dvije godine započnu osnovne korake kako bi ovaj projekt ugledao svjetlo dana. Nisu definisane trase niti je odgovoreno na opravdane zahtjeve da jedan kraj ovog autoputa mora prolaziti kroz Goražde i Sandžak, nije poznat model finansiranja niti su urađene bilo kakve studije koje bi ukazale koliko bi koštao cjelokupan projekt”, kažu iz NiP-a.

Za bh. građane, tvrde iz NiP-a, posebno je značajna informacija o cijeni kao i o tome koliki procent će biti finansiran iz kredita koji će vraćati građani.

“Podsjećamo da naši građani ionako imaju izuzetno visoke namete sa ciljem izgradnje Koridora VC kroz akcize na gorivo i druge namete, a praksa je pokazala da se ova sredstva troše nenamjenski i netransparentno. Sastanci koji su održani protekle sedmice u sklopu posjete delegacije Republike Turske Ministarstvu komunikacija i saobraćaja BiH bacaju sumnju na poštene namjere pojedinaca sa bh. strane koji su očigledno aktivni u ovom projektu, navode iz NiP-a.

Istakli su da su, zahvaljujući prošlosedmičnom sastanku u Ministarstvu komunikacija i saobraćaja BiH, saznali da su pojedinci odmah po objavi informacije o gradnju autoputa Sarajevo-Beograd 2018. registrovali kompanije koje su bave izgradnjom autoputeva.

“Nije jasno u kojem svojstvu, po čijoj preporuci, koga je predstavljao te koje su krajnje namjere Omara Musabegovića koji je prisustvovao ovom sastanku a kojeg je javnost upoznala kao kuma na vjenčanju kćerke Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA. Ministar komunikacija i prometa BiH mora odgovoriti na ova pitanja. Situacija u kojoj ne postoje studije, u kojoj nema razrađenih planova, a u kojima poslove vode stranački kumovi ne nude ni minimum potrebne transparentnosti za tako važan projekat“, dodaju iz NiP-a.

NE PROPUSTITE
Ujedinjena Srpska zatražila sarajevsku Vijećnicu za održavanje svečanosti povodom dana RS!

Naglasili su da se firma Omara Musabegovića navodno predstavlja kao nosilac projekta sa bh. strane što nijedna bh. institucija nije verificirala.

Spornim u Narodu i Pravdi smatraju i to što je Musabegovićeva firma odmah po registraciji 2018. dobila posao izgradnje stanova u Nišu za potrebe sigurnosnih struktura Srbije ukazujući na to da je upravo 2018. BiH propustila historijsku priliku u vezi sa revizijom presude protiv Srbije za počinjeni genocid u BiH.

Iz ove stranke pozivaju Parlamentarnu skupštinu BiH kao i Parlament Federacije BiH da se aktivnije uključe u ovaj projekt s ciljem kvalitetnijeg nadzora i veće transparentnosti.

“Pat-pozicija sa izgradnjom tunela Hranjen u koji je utrošeno više od 80 miliona KM bez da je završena i polovica posla, opomena su i poziv na aktivnije djelovanje. Aktivnostima na Koridoru VC, na tunelu Hranjen, nabavci respiratora i na drugim vitalnim projektima, vlast je pokazala da joj se ne može i ne treba vjerovati. Stoga pozivamo sve aktere, od parlamenta do civilnog društva, da se aktivnije angažiraju s ciljem prevencije nezakonitosti“, podcrtavaju iz Naroda i Pravde.

N kraju poručuju da bi bilo važno da o ovom projektu tematsku sjednicu održi i Parlamentarna skupština BiH i Predstavnički dom Parlamenta FBiH koji bi od predstavnika izvršne vlasti zatražili potpunije informacije o dosadašnjim aktivnostima na realizaciji ovog projekta.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime