Kako Todorović kaže, kazne i prijave su bukvalno obilježile čitav njegov život i sve se odnose na vožnju automobila bez dozvole jer je Milisav 30 godina sjedao za volan bez nje. Sada se, kako tvrdi, konačno naučio pameti, te već godinu dana ne sjeda na mjesto vozača.

Materijal za knjigu
Todorović u ispovijesti objašnjava da 13 i po godina nije proveo u cugu iza rešetaka, već iz dijelova, a za dužinu svog zatvorskog staža saznao je kada se zaposlio u jednoj firmi.

– Poslodavac je tražio da mi u prokupačkom zatvoru tačno obračunaju koliko sam vremena proveo tamo i stigao je ovaj podatak od 13 i po godina. Iskreno, nikada nisam sam računao, ali Okružni zatvor u Prokuplju bolje poznajem nego svoju kuću – u šali kaže Milisav, kog svi poznaju po nadimku Batula.

Dodaje da je sigurno desetak puta okrečio čitav zatvor, radio je na zatvorskoj ekonomiji, sve stražare i zaposlene zna odlično i sa svima je u dobrim odnosima. Pošto je veliki radnik, hvali se kako je na zatvorskoj ekonomiji za osam sati umio sam da posadi 25 kilograma luka.

– Promijenio sam desetak upravnika, ispratio i dočekao mnoge, i sada je vala dosta! Sjećam se jednom prilikom zatvorska kazna mi je istekla tačno u 22 sata. Kako nisam imao gdje, predložio sam komandiru da me pusti da i tu noć prespavam u zatvoru, pa ujutro da idem kući, ali su kazali da je to nemoguće. Na kraju sam se snašao i prespavao u Prokuplju kod poznanika – prisjeća se naš sagovornik i dodaje da je za tih 13 godina i šest mjeseci bilo sijaset komičnih i simpatičnih situacija, za cijelu jednu knjigu.

NE PROPUSTITE
Ribe da paze na šta troše novac, pred Strijelcem je veliki uspjeh, Lav dobija neočekivanu ponudu

Za zaposlene u Okružnom zatvoru u Prokuplju ima samo riječi hvale.

– Nikada nisam imao problema i uvijek kad je trebalo nešto da se radi, oni su mene slali, tako su prolazile godine – dodaje Batula, koji je dobijao prekršajne prijave i za vožnju traktora, kamiona, ali najviše za automobil marke “nisan”, koji je najduže vozio.

Ako ga sjećanje ne vara, prvi put je dobio prekršajnu prijavu 1995. Tada je odležao 60 dana i tako je sve počelo.

Oduzeta dozvola
– Izađem, vozim kola, oni me zaustave, ja kažem: “Svako neka radi svoj posao”, i tako sve ukrug. Na kraju sam nakon trideset godina položio za vožnju kola, ali sam zaboravio da već imam kaznu za vožnju bez dozvole, pa su mi je oduzeli kada su me ponovo zaustavili. I tako sam po ko zna koji put opet završio u zatvoru. Posljednji put prošle godine i tada sam riješio da neću više da sjedam u kola dok mi ne vrate dozvolu – priča Batula.

Okrenuo novi list: Vozi samo bicikl
Od prošle godine Batula se vozi samo biciklom ili ga komšije i prijatelji prevezu gdje treba. Zna da je njegova krivica za sve što mu se dogodilo, ali nekako se, priznaje, navikao na taj začarani krug, piše Kurir.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime