Broj žrtava u Južnoj Africi povećan je na 72, dok se nasilje nastavlja širom zemlje nakon zatvaranja bivšeg predsednika Jacoba Zume po optužbi za korupciju, što on negira.

 

Masa koja je pljačkala i izazivala požare u tržnim centrima sukobila se 13. jula sa policijom u nekoliko gradova.

 

BBC je snimio spašavanje bebe izbacivanjem iz zgrade u Durbanu, koju su prihvatili okupljeni. Zgrada je zapaljena nakon pljačke prodavnica u prizemlju.

 

Dan ranije, deset ljudi je ubijeno u stampedu tokom pljačke u tržnom centru u Sovetu.

 

Angažovana je i vojska kako bi pomogla policiji koja je preopterećena otkako su počeli nemiri prošle sedmice.

 

Policija je saopštila da je identifikovala 12 osoba osumnjičenih za izazivanje nereda i da je uhapšeno 1.234 ljudi.

 

Predsednik Cyril Ramaphosa nazvao je nerede jednim od najgorih nasilja u Južnoj Africi od 1990-ih, prije okončanja aparthejda, sa izazivanjem požara, blokiranim autoputevima, pljačkanjem preduzeća i magacina u većini malih gradova u provincijama.

 

Ministri su upozorili da, ako se pljačka nastavi, postoji rizik da bi pojedina područja uskoro mogla ostati bez zaliha osnovnih prehrambenih proizvoda, ali su isključili mogućnost proglašenja vanrednog stanja.

 

Opljačkano je više od 200 tržnih centara, objavio je Bloomberg pozivajući se na izvršnog direktora Južnoafričke poslovne asocijacije Busisiwe Mavuso.

 

Nekoliko tržnih centara u Sovetu – najvećem gradskom naselju Južne Afrike, u kojem je nekada živio Nelson Mandela – potpuno je opustošeno, sa razvaljenim bankomatima, restoranima, prodavnicama alkohola i odjeće.

NE PROPUSTITE
Hoće li biti smijenjen Ćamil Duraković?

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime