Nakon masovnih protesta koji su se na Kubi desili prošle sedmice kubanske vlasti organizirale su u subotu na ulicama Havane i drugih gradova masovna okupljanja s hiljadama ljudi, piše Hina.

-Neka dugo živi Kuba! Slobodna od miješanja i mržnje koja je protiv nje podignuta – kazao je u subotu ujutro okupljenima u glavnom gradu predsjednik Miguel Diaz-Canel te je dodao:

-Ono što svijet vidi na Kubi ovoga trenutka je laž – kazao je referirajući se na proteste.

Na skupu je bio prisutan i Raul Kastro, 90-godišnji brat umrlog revolucionarnog čelnika Fidela Kastra.

Diaz-Canel zamijenio je Raula Kastra u aprilu, prvo na mjestu predsjednika, a potom i na čelu jedine priznate političke stranke, Komunističke stranke Kube.

Mnogi sudionici okupljanja navodno su dovedeni u Havanu autobusima.

Prošle sedmice hiljade Kubanaca izašlo je na ulice u brojnim gradovima protostujući za slobodu, a protiv ugnjetavanja i oskudice.

Desetinama godina takvih prosvjeda nije bilo u ovoj karipskoj državi. I u inozemstvu je bilo prosvjeda Kubanaca u egzilu i simpatizera.

Ekonimija Kube snažno je pogođena kolapsom turizma u pandemiji koronavirusa, kao i američkim sankcijama. U zemlji vladaju nestašice hrane i lijekova. Uz to su i brojke zaraze koronavirusom nedavno značajno porasle.

NE PROPUSTITE
Eksplozija u blizini aerodroma u Kabulu, poginulo najmanje 13 osoba

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime