Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je sinoć jednoglasno poslaničku inicijativu za hitnu nabavku vakcina protiv korona virusa, u direktnim pregovorima sa kompanijama.

Inicjativu je uputio zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH Denis Zvizdić, a ona je prihvaćena uz korekcije Kluba HDZ, kojom je omogućeno da Savjet ministara BiH započne pregovore sa kompanijama koje su dobile odobrenje za proizvodnju i distribuciju vakcina protiv korona virusa i putem međunarodnog ugovora izvrši hitnu nabavku, kako bi najrizičnije grupe u BiH dobile vakcinu što prije.

– Poslaničkom inicijativom želim omogućiti da rizične grupe dobiju vakcinu što prije. Podržavam Kovaks instrument, ali BiH je tek jedna od 172 zemlje članice programa i potreban je dodatni angažman za brzu nabavku vakcine – pojasnio je Zvizdić ranije.

Predstavnički dom PSBiH zadužio je Savjet ministara BiH da, bez odgađanja, izvrši potrebnu koordinaciju sa nadležnim entitetskim ministarstvima u vezi sa hitnom nabavkom vakcina za najugroženije kategorije stanovništva BiH putem direktnih pregovora.

– S obzirom na postojanje opasnosti da naše pristupanje Instrumentu za globalni pristup vakcini za COVID-19 (Kovaks) neće uroditi željenom i potrebnom dinamikom i količinom nabavke vakcina, takođe je potrebno u što kraćem roku aktivirati paket Evropske unije od 70 miliona evra za rani pristup vakcinama protiv COVID-19, koji je odobren za zemlje Zapadnog Balkana u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II) – zaključak je sa sjednice.

Istovremeno, Predstavnički dom PS BiH zadužuje Savjet ministara BiH da, u koordinaciji sa Agencijom za lijekove i medicinska sredstva BiH, primjenom člana 38. Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH, otkloni formalne zakonske prepreke za hitnu nabavku, uvoz i primjenu vakcine protiv virusa COVID-19.

NE PROPUSTITE
Neuobičajeno od bh. političara: Denis Zvizdić na Twitteru objavio principe za formiranje vlasti u Mostaru

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime