Foto: Twitter

Uragan Ida koji se kreće od područja Karipskog mora približava se jugoistočnom dijelu SAD-a zbog čega je stanovnicima države Louisiana naređena evakuacija.

Nacionalna meteorološka služba SAD-a objavila je nove podatke o kretanju uragana Ida te su naglasili kako nastavlja jačati prema Meksičkom zaljevu. Prema posljednjim informacijama, uragan Ida je iz kategorije 3 prešao u kategoriju 4 što stvara pretpostavke za udare vjetra i do 210 kilometara na sat.

“Uragan Ida može još više jačati i satelitski snimci pokazuju kako je jačanje uragana neizbježno”, saopćili su iz Nacionalne meteorološke službe.

Prema predviđanjima, oluja bi trebala pogoditi kopno u nedjelju navečer, ujedno i na 16. godišnjicu od uragana Katrina zbog čijih je posljedica više od 1.800 građana izgubilo živote.

“29. august je ovdje važan datum u historiji. Mnogi se sjećaju šta se dogodilo prije 16 godina. Vrijeme je da se večeras sklonite”, rekao je Collin Arnold, direktor Ureda za unutrašnju sigurnost i pripravnost u hitnim slučajevima u New Orleansu.

Također, pozvao je ljude koji će ostati u državi da se opskrbe sa dovoljno vode i hrane za najmanje tri dana.

Povodom uragana oglasio se i guverner John Bel Edwards koji je upozorio stanovništvo na moguće posljedice uragana.

“Ovo će biti jedan od najjačih uragana koji je pogodio ovaj dio SAD-a od 1850. godine”, rekao je guverner John Bel Edwards.

NE PROPUSTITE
Pandemija će trajati kraće nego što se misli

U međuvremenu, zvaničnici su desetinama hiljada stanovnika ovog dijela SAD-a naredile evakuaciju. U New Orleansu, zvaničnici su naredili evakuaciju svih građana koji žive izvan tzv. sistema zaštite.

Na glavnom autoputu koji vodi iz ove države prema drugim dijelovima SAD-a došlo je do potpune blokade, a veliki redovi stvorili su se i na Međunarodnom aerodromu Louis Armstrong gdje su građani “lovili” posljedje letove prije obustave rada aerodroma.

S obzirom na tragična iskustva iz prošlosti kada je ovo područje pogodio razorni uragan Katrina, građani su još više zabrinuti zbog najava da bi uragan Ida mogao imati i razornije posljedice od prethodnog.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime