epa09394635 The new High Representative and EU Special Representative in Bosnia and Herzegovina, German diplomat Christian Schmidt, speaks during the inaugural press conference, in Sarajevo Bosnia and herzegovina, 04 August 2021. Schmidt he is the eighth international administrator in Bosnia and Herzegovina since the end of the 1992-1995 Balkan war. EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Izbori moraju odražavati volju birača, a moderan izborni zakon koji osigurava transparentne izbore po utvrđenim demokratskim standardima i u skladu sa odlukama Evropskog suda za ljudska prava je u interesu svih – rekao je Šmit.

Naglasio je da postoji važeći Izborni zakon koji precizno uređuje izbore.

– U slučaju da ne bude izmjena Izbornog zakona, izbori će biti održani na jesen 2022. godine u skladu sa odredbama postojećeg zakona. O tome nema pregovora. Demokratija funkcioniše po unaprijed određenim pravilima, a pogotovo izbori ne smiju da postanu predmet političkog manevrisanja. Slobodni, jednaki i pošteni izbori su srž demokratije – rekao je visoki predstavnik, preneli su sarajevski mediji.

U Neumu su juče održani razgovori o izmjeni Izbornog zakona BiH, a međunarodni predstavnici Metju Palmer i Angelina Ajhorst su saopštili da je na tom sastanku dosta toga urađeno, ali da je pred njima još dosta posla.

NE PROPUSTITE
Gužve na pojedinim graničnim prijelazima

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime