Preduzeće “Željezara“ Zenica, nad kojim je 2018. godine proglašen stečajni postupak, obnovilo je proizvodnju u svom pogonu Kovana galanterija, čime žele pokazati da stečaj ne mora značiti i kraj preduzeća.

Kako je istakao Avdija Halilović, predsjednik Sindikata tog preduzeća, u momentu proglašenja stečaja i borbe da se prema radnicima izmire obaveze, od stečajnog upravnika Mirze Jarića i Odbora povjerilaca tražili su da se „Željezara“ Zenica ne zatvori i ne “umrtvi“, nego “da se nešto pokrene, da se nešto pokuša“ kako bi sa biroa vratili radnike.

Napominje kako to preduzeće ima više od 120 miliona vrijednu imovinu, a da su državi dužni oko 35 miliona KM.

“Imovina se prodaje sporo. Prodajemo nešto stanova, poslovnih objekata…ali nije to to. Imamo neke kupce zainteresovane za Odmaralište ‘Bistričak’. To bi nam, možda, malo pomoglo”, kaže Halilović.

Nada se i prodaji Hotela “Internacional“, koji je već godinama zatvoren, a koji se prodaje za devet miliona KM. Napominje da preduzeće potražuje od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine 50 miliona KM, a Vlade Zeničko-dobojskog kantona 11 miliona KM te da bi, izmirenjem tih dugova, oni “riješili sve probleme i bili bogata firma“.

NE PROPUSTITE
Menadžer Tanje Savić iznio potresne detalje iz njenog braka

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime