Očekuje se da supruga meksičkog narkobosa Hoakina Guzmana zvanog El Čapo ove sedmice priznati krivicu za optužbe da mu je pomagala u vođenju narkokartel, prenio je New York Times u utorak.

Ema Koronel Aispuro (31), bivša misica sa meksičkim i američkim državljanstvom, uhapšena je na aerodromu u Vašingtonu u februaru ove godine.

Da li će El Čapova žena izdati njegove sinove da bi izbjegla zatvor?.

Tužioci još tvrde da je Koronel organizovala famozno El Čapovo bjekstvo iz zatvora u Meksiku 2015. godine kroz tunel iskopan iz njegove ćelije.

Očekuje se da se Ema pojavi u sudnici u Vašingtonu u četvrtak i prizna krivicu.

Ukoliko bude osuđena po svim tačkama optužnice, suočava sa maksimalnom kaznom doživotnog zatvora i novčanu kaznu od 10 miliona dolara.

Koronel je stalno bila u sudnici za vrijeme suđenja El Čapu, privlačeći pažnju svojim stajlingom

  • Guzman osuđen na doživotnu robiju

    Guzman osuđen na doživotnu robiju

    FOTO: AGENCIJE


Damaso Lopez, jedan od Guzmanovih bivših poručnika, svjedočio je da se nekoliko puta susreo sa Koronel i El Čapovim sinovima kako bi isplanirali njegovo bjekstvo iz zatvora. Prema njegovim riječima, Koronel mu je prenijela poruke.

– Ono što mogu samo da kažem je da nemam čega da se stidim. Nisam savršena, ali smatram se dobrim čovjekom i nikada nikoga nisam namjerno povrijedila – napisala je ona.

Njen sporazum o priznanju krivice sa tužiocima u Vašingtonu ne zahtijeva od nje da sarađuje sa američkim vlastima – rekla je osoba upoznata sa slučajem za New York Times.

Malo je vjerovatno da će to utjecati na samog Guzmana, koji je osuđen u februaru 2019. godine zbog biznisa s proizvodnjom droge vrijednim više milijardi dolara.

Osuđen je na doživotnu kaznu zatvora plus 30 godina i zatvoren je u zatvoru u Koloradu.

Međutim, njegovi sinovi bi trebalo da budu zabrinuti, rekao je izvor za Daily mail.

Hoakin Guzman Lopez (36) i Ovidio Guzman Lopez (30) su optuženi od strane američkih vlasti.

Vjeruje se da su i Ivan (40) i Hesus (38) uključeni u vođenje kartela, sada kada je njihov otac iza rešetaka.

To se odnosi i na El Maja Zambadu (73), desnu ruku El Čapa, koji, za razliku od vođe, nikada nije uhvaćen i skoro je mistična figura među agentima koji žele da mu uđu u trag.

Njegov sin Ismael Zambada Imperial (35) priznao je u sporazumu o priznanju krivice u San Dijegu da je bio koordinator u operacijama trgovine, uključujući uvoz i distribucija tona kokaina, heroina i marihuane iz Meksika u SAD.

Provjereno

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime