Radovi na proširenju dijela ulice Džemala Bijedića u Sarajevu sa dvije na četiri trake su u toku, a još uvijek nije precizirano kada će biti okončani. Ovaj projekat je jedan od najvažnijih jer će u velikoj mjeri rasteretiti glavnu gradsku saobraćajnicu.

Kako je rekao načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, radovi na samoj rekonstrukciji ceste započeli su tek u aprilu ove godine, a sve do tada trajale su zamjene podzemnih instalacija koje općina nije mogla ubrzati jer su zavisili od vlasnika instalacija.

“Uz projekat proširenja i rekonstrukcije ceste izvršena je potpuna zamjena instalacija vodovoda, elektro instalacija, telekomunikacijskih instalacija, novi sistem odvodnje oborinskih voda kojeg ranije nije bilo, nova obostrana rasvjeta saobraćajnice i pješačke staze uz razdjeli zeleni pojas na većem dijelu saobraćajnice”, navodi Efendić.

Dodao je da se trenutno izvode radovi na izgradnji kružnog toka kod ulaza u tržni centar Bingo, a u pripremi je i izgradnja kružnog toka kod preduzeća Gras.

“Pored toga u toku su poslovi vezani za projektovanje i trećeg kružnog toka koji će ulicu Džemala Bijedića povezivati sa Devetom transverzalom, a koja se na ovom videu također može dobro vidjeti. Na nekoliko mikrolokacija u zoni trotoara još traju sudski postupci u predmetima eksproprijacije zemljišta te će se po njihovom okončanju trotoari izgraditi u projektovanoj širini, s tim da će i prije toga kroz privremenu signalizaciju biti omogućeno bezbijedno kretanje”, ističe Efendić.

Zaključio je da projekti ulice džemala Bijedića i Devete transverzale na kraju će biti jedna nova cjelina koja će znatno rasteretiti primarni saobraćaj kroz Novi Grad.

“Također, u toku su pripreme za početak povezivanja devete transverzale i Sarajevske zaobilaznice sa četiri saobraćajne trake od Boljakovog Potoka do Vitkovca, kao i nastavak proširenja ulice Džemala Bijedića od Grasa prema Otoci, te će u konačnici novi primarni koridor biti uspostavljen kroz cijelu dužinu općine u pravcu istok-zapad”, zaključuje Efendić.

NE PROPUSTITE
Mladić (20) iz Novog Grada poginuo u Hrvatskoj: Zaposlio se da pomogne porodici, pa nastradao u PADU SA SKELE

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime