Viši sud u Podgorici okončao je sudski postupak koji se, u odsustvu optuženog, vodio protiv Banjalučanina Srđana Popovića (28) zbog ubistva Gorana Đuričkovića u Budvi 2015. godine, a izricanje presude najavljeno je za 11. jun.

Popovićevi advokati pokušavali su sudu u Podgorici u više navrata ukazati na neprofesionalnu istragu, te i više nego sumnjive dokaze koji su tokom sudskog postupka izvedeni protiv Popovića, koji se nije ni mogao braniti kako to nalaže zakon. Iako je odbrana tražila rekonstrukciju događaja, kako bi bilo nedvosmisleno utvrđeno na koji način je ubijen Đuričković, sud je i ovaj prijedlog odbrane odbacio, pravdajući odluku odugovlačenjem postupka.

Krunski dokaz tužilaštva u konkretnom slučaju bili su DNK tragovi, ali sudska praksa jasno kaže da se samo na ovim dokazima ne može zasnivati bilo koja osuđujuća presuda, jer način na koji je DNK dospio na neki dokaz uglavnom nije jasan, a što je takođe bio slučaj i u predmetu protiv Popovića.

Nijedan drugi dokaz koji je izveden tokom suđenja, među kojima je bilo saslušanje glavnog svjedoka tužilaštva, nije ukazao na to da je Banjalučanin izvršilac ubistva Đuričkovića.

DNK

Đuričković je likvidiran hicima iz automatske puške 27. oktobra 2015. ispred svog kafića “Old fishermans pub” na šetalištu u Budvi.

Dvije godine kasnije, Uprava policije Crne Gore je kao izvršioca označila Popovića, koji je u avgustvu 2017. uhapšen u Austriji, ali zbog trgovine drogom. Zbog toga je pravosnažno osuđen na osam godina zatvora. Kaznu trenutno izdržava u austrijskom zatvoru, a za ubistvo Đuričkovića optužen je u aprilu 2019. i sudilo mu se u odsustvu.

Ključni dokaz državnog tužilaštva protiv Banjalučanina su, dakle, DNK tragovi, otkriveni na tri čaure kalibra 7,62 milimetra i puškarnici zidina Starog grada. Odatle je, prema optužnici, sa udaljenosti od 70 metara pucano na Đuričkovića iz automatske puške “hekler & koh”. Ubica je, navodi se, pobjegao vodenim skuterom, koji je dva dana nakon ubistva pronađen zapaljen između plaža Trsteno i Ploče, u mjestu Platamuni. U septembru 2016. ronioci su pronašli pušku u moru, između rta Platamuni i plaže Mogren dva, a balističkim vještačenjem oružje se poklopilo s ispaljenim čaurama.

Optužnica protiv Popovića je potvrđena i počelo je suđenje na kojem nije predočen nijedan snimak sa bezbjednosnih kamera, niti jedna izjava svjedoka koji su u kritično vrijeme bili na mjestu ubistva, a koji bi potvrdili da je neko zaista pucao sa zidina Starog grada. Riječi vještaka balističara da nikada ne bi ni mogao otkriti mjesto sa kojeg je pucano u Đuričkovića da na zidinama Starog grada nisu pronađene čaure, dovoljno govori o tome kako je vođena istraga u konkretnom slučaju.

Glavni svjedok nije prepoznao Popovića

Državno tužilaštvo Crne Gore tokom suđenja saslušalo je svog krunskog svjedoka, koji uopšte nije prepoznao Popovića kao osobu kojoj je prodao vodeni skuter, navodno korišten u bijegu sa mjesta ubistva Đuričkovića.

Posebno je zanimljivo što niko od svjedoka, a radilo se o većem broju turista i domaćih, nije primjetio da neko u kritično vrijeme bježi sa zidina Starog rada noseći sa sobom pušku ili torbu koja je morala biti jasno vidljiva.

Tokom suđenja nije predočen nijedan snimak sa video nadzora lokala na kritičnom mjestu, a ubica je svakako morao biti snimljen, jer je, prema navodima optužnice, pobjegao vodenim skuterom.

Istraga nije utvrdila ni tačan položaj u kojem se nalazio Đuričković tokom ubistva, a koje bi definitivno potvrdilo mjesto s kojeg se pucalo na njega.

Alibi

Advokat iz Banjaluke Dragan Stupar, koji je u timu odbrane, tvrdi da Popović nije ubica i da za to postoje dokazi čije je izvođenje Viši sud u Podgorici odbio, kao što je saslušanje pet svjedoka, koji potvrđuju da je u vrijeme ubistva optuženi bio u BiH.

– Sud nije prihvatio nijedan dokaz odbrane, iako su, u pogledu alibija, takve prirode da ih nije smio odbiti, jer obaraju optužnicu. To predstavlja bitnu povredu postupka i prava na pravično i fer suđenje garantovano Evropskom konvencijom o ljudskim pravima – kaže Stupar.

Podsjeća kako su u istrazi napravljeni ozbiljni propusti koji dovode u sumnju pronađene čaure i tragove. Naime, DNK sa tri čaure je izuzet jednom samoljepljivom trakicom (nađena dva donora DNK, jedan se poklopio s Popovićem).

– Zašto to nije urađeno sa svakom čaurom ponaosob i sterilnim štapićima, već trakicom? Sumnjamo da su to iste čaure. U zapisniku o uviđaju dvije čaure imaju oznaku FNM 83-30 i jedna FNM 5-55, a u službenoj zabilješci FNM 83-30 i FNM 5-75, dok u foto-dokumentaciji brojevi nisu fotografisani. U balističkom nalazu navedena su tri različita broja čaura: FNM 83-30, FNM 75-6 i FNM 5-75 – objasnio je advokat Stupar.

Ni zrna nisu pronađena

Podsjetio je i da DNK sam po sebi nije dokaz, već sredstvo koje je upitno, jer se ne može utvrditi kada i kako je trag ostavljen, ni koliko je star. Napominje da nema dokaza da je Popović kritične noći uopšte bio u Budvi, niti dokaza koji skuter povezuju s ubistvom.

Postupak protiv Banjalučanina Srđana Popovića optuženog za ubistvo Gorana Đuričkovića u Budvi 2015. godine ostaće upamćen i po tome što policija tokom uviđaja, odnosno istrage nije uspjela pronaći ni ispaljena zrna.

– Tužilaštvo nije izvelo ključni dokaz u pogledu balističkog vještačenja, a to je smjer pucanja. Odbrana je angažovala eminentne vještake, koji su na osnovu izvještaja s lica mjesta i uviđaja nesporno utvrdili da teza tužilaštva da je pucano sa zidina Starog grada nije tačna. Hici su došli iz pravca mora, što ukazuju oštećenja na objektu koja su projektili napravili – izjavio je advokat Dragan Stupar.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime