Popularnost crossovera i SUV-ova i dalje raste u odnosu na sedane i hatchback modele, a to je jedan od razloga zbog kojih neki tradicionalni segmenti polako nestaju.

Segment malih automobila kakav poznajemo, s malim trocilindričnim i četverocilindričnim motorima s unutrašnjim sagorijevanjem, vjerovatno proživljava posljednje dane, barem prema indikacijama koje dolaze od različitih proizvođača. Audi je posljednji u nizu koji je potvrdio da u penziju šalje svoj ulazni model, a to je A1.

U intervjuu za Automotive News direktor Audija Markus Duesmann je rekao da Audi A1 neće doživjeti sljedeću generaciju. To ne znači da neće postojati neki mali model s Audijevim logom, ali definitivno neće koristiti SUS motor.

“Mnogo će ovisiti o finalnom Euro 7 standardu. Znamo da će biti veoma teško ponuditi SUS motore u manjim segmentima u budućnosti jer će troškovi rasti. Zbog toga Audi A1 neće imati nasljednika. Ako nova Euro 7 norma ne bude preoštra, to će nam omogućiti da ulažemo više u e-mobilnost”, kazao je Duesmann.

Ovim su potvršene špekulacije koje su se pojavile još u februaru ove godine kada je Duesmann kazao da je skupo i neisplativo elektrificirati male automobile.

Kada A1 ode u penziju, Q2 će vjerovatno postati Audijev ulazni model.

NE PROPUSTITE
Dubravka Aksić pobjednica takmičenja u izležavanju

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime