Ilustracija

Đurđevdan se proslavlja 6. maja i brojne porodice u Srbiji ga slave.

Međutim, on počinje da se slavi dan ranije jer se odlazi u prirodu kako bi se nabrale biljke za vjenčiće i kićenje.

Oni simbolizuju zdravlje u kući, bolji prinos usjeva, ljepotu djevojaka. A jedna biljka se bere sa posebnom namjerom.

Među običajima koji su zastupljenju u jugoistočnoj Srbiji na dan pred Đurđevdan jeste i branje broćike, poznate i kao prilip. Od ostalih imena tu je i broćenika, broćenica, divlji broć, hvatavac, korenika, prilipača, priljepača, turica.

Ovu lepljivu biljku najpažljivije traže djevojke, a čim je ugledaju, lijepe je na sebe. Simbolika ovog običaja kaže da će za njih, poput prilipa, “lijepiti” mladići.

I danas se, kao i ranije, “na branju” gledaju momci i devojke koje pored prilipa beru i zdravac koji im donose zdravlje, ali i drugo bilje, poput đurđevka i jorgovana. Ove biljke zatim potapaju u vodu kojom se sutra umivaju (ili njome peru kosu) kako bi cijele godine, do narednog Đurđevdana, blistale ljepotom.

Prilip osim što zauzima važno mjesto u predđurđevdanskim običajima, veoma je i zdrav jer sadrži eterična ulja, flavonoide, saponine, tanine i organske kiseline, pa čaj ili ulja od broćike pomažu kod grčeva, ubalažavaju stres, upale bešike i bubrega, bolesti slezene i pankreasa, bolno mokrenje i žuticu, podstiču izbacivanje toksina iz organizma kroz mokrenje i znojenje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime